Kornel Kubík Rôzne

Projekt prepája vysoké školy s firmami: Už tento rok do podnikov pôjdu tisíce študentov

Pomôcť vysokoškolákom uplatniť sa po štúdiu majú rozvojový projekt Rady študentov vysokých škôl (VŠ) Aktivita Zvyšuje Úspech (AZU) a národný projekt Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti.

Ilustračný obrázok k článku Projekt prepája vysoké školy s firmami: Už tento rok do podnikov pôjdu tisíce študentov
Foto: Kornel Kubík

Študenti do praxe už v októbri

Cieľom národného je prispôsobiť vysokoškolské vzdelávanie potrebám praxe a posilniť prepojenie VŠ s podnikovou sférou. „V rámci aktivít, ktoré sú o niečo širšie, momentálne rozbiehame kampaň na oslovovanie podnikov a študentov tak, aby sa títo už teraz v októbri – novembri zapojili do praxe,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici Andrej Bederka, odborný garant spolupráce VŠ s podnikmi v rámci národného projektu.

Konferencia sa konala na Univerzite Mateja Bela (UMB), ktorá sa do projektu tiež zapojila. Národný projekt sa zameriava na nadviazanie spolupráce medzi VŠ a podnikovou sférou na celom území SR v siedmich krajoch – Trnavskom, Trenčianskom, Nitrianskom, Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom. Potrvá do októbra 2015.

Podstatné je, aby študenti boli pre podnik užitoční

Bederka pokračoval, že už v rámci tohto akademického roku pripravia krátkodobé stáže alebo exkurzie 3000 študentov v podnikoch. „A budeme sa usilovať zapojiť čo najväčší počet, momentálne hovoríme o 350-tich študentoch, ktorí pôjdu do praxe v rámci dlhodobých pobytov,“ priblížil Bederka. Krátkodobé exkurzie zamerané na to, aby sa študent na pár dní oboznámil s podnikom, pripravujú najmä pre prvý stupeň vysokoškolského vzdelávania, teda študentov prvého až tretieho ročníka. Čo sa týka dlhodobých praxí, sú zacielené na starších študentov, ktorí majú teóriu za sebou, teda poslucháčov štvrtých, piatych ročníkov a doktorandov.

Pokiaľ ide o priority, kam študentov posielať a ktorých vybrať, pretože záujem bude zrejme podľa slov Bederku väčší, tie stanovila expertná skupina zložená z podnikov, VŠ aj so zastúpením rezortu školstva. „Najväčší dôraz sa kladie na to, aby bol študent užitočný pre podnik, aby sa v ňom uplatnil a najmä, aby pracoval na téme, ktorá reálne prispeje k zvýšeniu konkurencieschop­nosti podniku a k HDP,“ zdôraznil Bederka.

Školy musia prosiť firmy, aby študentov prijali na prax

„Pre nás je tento projekt veľmi významný a inšpiratívny, pretože nám pomôže v jednej z najťažších úloh, ktorú máme vo vysokoškolskom vzdelávaní splniť, a to je dostať študentov do praxe a poskytnúť im dobrú praktickú prípravu,“ konštatovala rektorka UMB Beata Kosová. Ako pokračovala, problémy VŠ v tejto oblasti sú veľké, pretože praktická príprava nie je finančne ani materiálne zabezpečená. „Častokrát sa stáva, že v mnohých odboroch sa VŠ musí prosiť, aby študenti boli prijatí na prax,“ podotkla rektorka. Podľa nej dúfajú, že spolupráca škôl a podnikov a účasť študentov na praxi pomôžu inovovať študijné programy či robiť zmysluplné diplomové práce pre potreby podnikov.

Riadiaci pracovník projektu AZU Peter Vrábel pokračoval, že ten je implementovaný na všetkých 36-tich školách: „Na šiestich školách sa zriadilo lokálne centrum podpory, kde študentom vo svojom voľnom čase dávame priestor na svoj rozvoj, na prácu s prototypom.“ Projekt je podľa Vrábela o tom, že študent by sa mal vo voľnom čase venovať odboru, ktorý študuje, mal by sa v ňom zdokonaľovať a prehlbovať si z neho poznatky či vypracovať projekt, ktorý bude prínosom pre jeho budúceho zamestnávateľa či zamestnanie.

Národný projekt, ktorý je predstavovaný študentom v týchto dňoch na VŠ, je spolufinancovaný zo zdrojov Európskej únie. Oba projekty sú podporované ministerstvom školstva.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM