Kornel Kubík Rôzne

Slovenskí študenti čoraz viac odchádzajú na výšky do Česka: Pre Slovensko to môže mať vážne dopady!

Čoraz viac slovenských študentov si radšej volí štúdium na vysokých školách v zahraničí. Najviac ich odchádza do Českej republiky. V budúcnosti tento trend môže mať vážne dopady na slovenskú spoločnosť či hospodárstvo. Tvrdí to Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA).

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí študenti čoraz viac odchádzajú na výšky do Česka: Pre Slovensko to môže mať vážne dopady!
Zdroj: TASR

„Podiel slovenských študentov na českých vysokých školách dramaticky stúpa a nič neukazuje, že by došlo k nejakej zásadnej zmene. Toto je absolútne najväčšia hrozba, ktorej Slovensko čelí,“ uviedol Ivan Ostrovský z ARRA. Ako dodal, za posledných 10 rokov sa počet Slovákov na českých VŠ zdvojnásobil. Podľa jeho slov, najlepší z najlepších odchádzajú do Čiech a nie je náznak, že by sme chceli tento trend na Slovensku meniť. Na druhej strane je pozitívom, že stúpa počet cudzincov na slovenských VŠ. Dnes sa toto číslo pohybuje okolo 4 percent.

Počet prihlásených na Slovensku dramaticky klesol

Problém je aj obsadenosť vysokých škôl. „Od roku 2006 sa počet prihlásených dramaticky znížil. Z vyše 80 tisíc na niečo viac ako 50 tisíc,“ uviedol Ostrovský. Klesá aj podiel študentov, ktorý sa na VŠ reálne dostanú. Za rok 2013 je to vyše 40 tisíc študentov. Podľa Ostrovského sú však naše VŠ schopné prijať až vyše 62 tisíc študentov. „Tridsaťtri percent kapacity slovenských vysokých škôl je voľných,“ skonštatoval.

V tejto súvislosti sa podľa jeho slov treba pozrieť na efektívnosť finančných prostriedkov. „Keď sa pozrieme na efektívnosť tohto systému, tak je vidieť, že táto skutočne za posledných 10 rokov poklesla. Na jednej strane v tejto chvíli neefektívne míňame aj to málo verejných prostriedkov, ktorá vysoké školy dostávajú,“ dodal. Jedným z dôvodov poklesu študentov na VŠ je aj negatívny vývoj demografie.

Agentúra ARRA predstavila desiate hodnotenie fakúlt slovenských vysokých škôl. Ako v ňom dopadla vaša fakulta? Pozrite si REBRÍČKY fakúlt v 11 skupinách odborov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM