Jakub Forgács Udalosti

Študenti budú v Bystrici analyzovať údaje z Cernu: Spoja sa s vedcami aj rovesníkmi z Milána či Londýna

Zážitok, aký sa naskytne len výnimočne. Na Univerzite Mateja Bela sa študenti stanú na jeden deň skutočnými vedcami. Do rúk sa im totiž dostanú dáta z Veľkého hadrónového kolajdera LHC v CERNe.

Ilustračný obrázok k článku Študenti budú v Bystrici analyzovať údaje z Cernu: Spoja sa s vedcami aj rovesníkmi z Milána či Londýna
Zdroj: TASR

Fakulta prírodných vied Univerzity Matej Bela opäť pozýva študentov stredných škôl na jedinečné podujatie Masterclasess. V priestoroch Fakulty prírodných vied UMB sa bude v pondelok od 9:00 konať už 12. ročník Medzinárodných majstrovských tried z časticovej fyziky.

Je to podujatie pre stredoškolákov, v ktorom si môžu vyskúšať prácu časticových fyzikov. Po prednáškach skúsia analyzovať skutočné dáta pochádzajúce z experimentu ATLAS na LHC v CERNe.

V dátach sa bude identifikovať Z bozón, Higgsovbozón a gravitóny. Svoje výsledky si učastníci prediskutujú s inými skupinami a vedcami v CERNe prostredníctvom videokonferencie. Vo videokonferencii sa účastníci spoja so študentami v Miláne, Londýne, Pavii a Barcelone. Program Masterclasses je organizovaný Medzinárodnou skupinou pre popularizáciu časticovej fyziky.

Čítajte tiež:

Večerné centrum Bystrice sa rozžiari tak, ako bežne nevidno: Aha, aká živá reťaz sa chystá v meste

Okresný súd v Bystrici má novú posilu: Koho na dôležitý post vymenoval prezident Kiska? FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM