Jaroslav Dodok Ostatné

V Malackách otvoria výstavu Známe osobnosti v školských laviciach

Chceli by ste vidieť bratov Hochschornerovcov v časoch ich školských rokov? Alebo Martinu Moravcovú, Jozefa Golonku, či iných známych slovenských športovcov? Alebo vás skôr zaujíma svet populárnej slovenskej hudby?

Navštívte výstavu Známe osobnosti v školských laviciach, ktorú sprístupnia vo štvrtok 23. augusta v priestoroch galérie Mestského centra kultúry v Malackách.

Výstava, ktorá je zapožičaná z Múzea školstva a pedagogiky v Bratislave, predstaví známych aj menej známych slovenských športovcov z hľadiska ich vzťahu ku škole. Mnohí z nich svoje prvé úspechy dosiahli práve v období, keď každodenne zasadali do školských lavíc. Návštevníci sa dozvedia ako si športovci na školu spomínajú, ako zvládali skĺbiť školské povinnosti so športovou prípravou, alebo aj to, čo im škola dala alebo vzala.

Ako prežívali školské časy bratia Táslerovci, Peter Cmorík, Pavol Hammel…? Či spomienky na detstvo Ladislava Chudíka, Márie Kráľovičovej, Maroša Kramára, Táni Pauhofovej a iných slovenských hercov?, to všetko sa dozviete na výstave v Malackách, ktorá bude voľne prístupná od utorka do piatka od 09.00 do 17.00 hodiny a cez víkend od 14.00 do 17.00 hodiny do 16. septembra.

Jadro výstavy tvoria spomienky umelcov na školské časy, učiteľov, obľúbené a neobľúbené predmety, doplnené vysvedčeniami, žiackymi knižkami a školskými fotografiami. Keďže výstava predstaví spevákov niekoľkých generácií, v ich odpovediach sa odzrkadľuje aj charakter doby, v ktorej chodili do školy. Prostredníctvom výstavných panelov vypovedajú o svojich žiackych a školských rokoch, spomínajú na svojich učiteľov, zamýšľajú sa nad tým, čo im škola dala do vienka ako ľuďom i ako umelcom.

student24/tasr foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM