Adriana Freivoltová Rôzne

Všetky cesty vedú do Ríma: Presvedčili sa o tom aj gymnazisti z Rožňavy

Po niekoľkomesačnom očakávaní sa v sobotu ráno dňa 13.apríla vybrali v ústrety novým zážitkom, poznaniu novej kultúry a zhliadnutiu pozostatkov zo starovekej civilizácie.

Ilustračný obrázok k článku Všetky cesty vedú do Ríma: Presvedčili sa o tom aj gymnazisti z Rožňavy
Foto: Adriana Freivoltová

1. deň

Najprv sme však museli prežiť poriadny kus cesty. Maďarsko, Slovinsko a hurá, Taliansko! Po prebdenej noci v autobuse sme konečne v Ríme. Prvá pamiatka, ktorú sme navštívili, bola bazilika Santa Maria Maggiore. Väčšina z nás sa však najviac tešila na antický Rím. Veľkolepé Koloseum, námestie Forum Romanum a Kapitol. Je neskutočné, že tieto pamiatky tu stoja takmer 2000 rokov, a napriek tomu sú krásne a priťahujú turistov z celého sveta. Súčasťou atmosféry Ríma plného turistov sú rôzni pouliční predavači a umelci, ktorí sú ochotní zaujať za každú cenu. Neváhajú sa bosí a v šamanskom oblečení postaviť pred Koloseum a vykrikovať zaklínadlá. Pouliční predavači zas okolo vás chodia dovtedy, kým si niečo nekúpite.

2. deň

Na druhý deň sme mali naplánovanú návštevu Vatikánu, najmenšieho štátu na svete. Prezreli sme si Námestie svätého Petra a baziliku svätého Petra – jednu z najväčších a najkrajších bazilík na svete. Zavítali sme aj do Vatikánskych múzeí, plných diel známych aj neznámych maliarov a sochárov a vychutnali sme si pohľad na krásu svetoznámej Sixtínskej kaplnky a vybrali sa smerom k Anjelskému hradu. Prešli sme sa po moste nad riekou Tiber a pobrali sme sa na hotel.

3. deň

Ďalší – náš posledný deň v Ríme bol v znamení najrušnejších pamiatok – Španielskych schodov, Fontány di Trevi, slávneho Pantheonu a baziliky San Paulo. Pri fontáne di Trevi – najznámejšej a najkrajšej fontány v Ríme nás privítalo obrovské množstvo turistov a doslova sme sa museli prepchávať davom, aby sme sa k fontáne dostali. Rovnako veľa turistov bolo aj pri Španielskych schodoch, tam sme museli čakať, kým sa nejaké miesto uvoľnilo a my sme si mohli sadnúť.

Počas návštevy večného mesta, ako sa právom nazýva, sme ochutnali množstvo tradičných talianských špecialít ako je pizza, špagety a hlavne pravá talianská zmrzlina a domov sme odchádzali s krásnymi spomienkami a s pocitom, že sa sem ešte musíme vrátiť.

Všetky cesty vedú do Ríma
17
Galéria
Foto: Adriana Freivoltová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM