Jakub Forgács Rôzne

Bystrickí gymnazisti v nevšednom projekte: Spolupracovali s rovesníkmi z Česka a Francúzska

Dva roky práce na unikátnom projekte priniesli ovocie. Vďaka snahe študentov troch škôl z nášho mesta, Česka a Francúzska sa v Banskej Bystrici podarilo odprezentovať život a dielo známeho umelca.

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí gymnazisti v nevšednom projekte: Spolupracovali s rovesníkmi z Česka a Francúzska
Zdroj: Dnes24.sk

Už od jesene 2012 bola jedna trieda francúzsko – slovenskej bilingválnej sekcie Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského zapojená do projektu Comenius s názvom „Po stopách Roberta Desnosa“. „Cieľom tohto projektu bolo dozvedieť sa čo najviac o živote a diele francúzskeho básnika Roberta Desnosa. Projekt taktiež dával žiakom možnosť zlepšiť sa vo francúzštine,“ informovala Lívia Svitková z Gymnázia J.G.Tajovského, ktorá doplnila, že do partnerstva boli okrem nášho gymnázia zapojené aj dve zahraničné školy, a to Slovanské Gymnázium v Olomouci a francúzske Collège Guillaume Cale z Nanteuil le Haudouin.

Ako ďalej spomenula, v stredu mali príležitosť prezentovať dva z troch výsledných produktov celého projektu. „Na našej škole sme pripravili výstavu a zorganizovali vernisáž, na ktorú boli pozvaní aj predstavitelia mestskej samosprávy. Pozvanie prijali pani Katarína Čižmárová, zástupkyňa primátora mesta Banská Bystrica pán Tomáš Márton, riaditeľ Alliance Française a pani Jana Odrobiňáková z Múzea SNP,“ pokračovala.

Na výstave pracovali žiaci všetkých troch škôl. „Jej úlohou je priblížiť návštevníkom osobnosť Roberta Desnosa, ale aj ukázať ako prebiehal celý dvojročný projekt. Výstava zahŕňa aj niekoľko prác žiakov 2.L triedy, ako sú napríklad ilustrácie k Desnosovým básňam. Túto výstavu by sme radi preniesli aj na iné slovenské školy, aby sa aj ostatné deti oboznámili s osudom tohto surrealistického básnika a tiež s celým projektom Comenius,“ povedala Svitková. Ako doplnila, druhým produktom projektu je 45 – minútový dokumentárny film o Robertovi Desnosovi a jeho utrpení počas druhej svetovej vojny a ďalším bude brožúra.

Foto: GJGT

Projekt Comenius bystrických gymnazistov z Tajáku
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM