Kornel Kubík Rôzne

Cena mladých a fantastických má víťazov: Pozrite si, kto získal ocenenie MOST

Cena Most 2013/14 pre mladých a fantastických pozná víťazov. Ide o ocenenie pre mladých ľudí, ktorí dobrovoľne a nadšene zlepšujú svet okolo seba. Slávnostné odovzdávanie už 9. ročníka sa konalo minulý týždeň v Bratislave. Ocenenia získali nielen mladí jednotlivci, ale aj najlepší projekt.

Ilustračný obrázok k článku Cena mladých a fantastických má víťazov: Pozrite si, kto získal ocenenie MOST
Zdroj: Dnes24.sk

Ocenenie Most, ktoré organizuje Rada mládeže Slovenska (RmS), získal tento rok v kategórii Mladý líder Juraj Havlík z Banskej Bystrice, motor záchrany mestského amfiteátra a jedna z hlavných postáv mladej banskobystrickej kultúrnej scény. Mladou líderkou sa stala Bratislavčanka Izabela Malašenková, zakladateľka občianskeho združenia ID Space team, známeho najmä organizáciou mini festivalu Rozbaľ to, Bratislava!

Cenu za dlhodobý prínos v rovnomennej kategórii získala Anna Šmehilová z nitrianskeho centra Effeta, ktorá sa už dvadsať rokov venuje nepočujúcim mladým ľuďom a vytvára pre nich lepšie podmienky pre život v našej spoločnosti. Cenu RmS, ktorú udeľuje organizátor mimo kategórii, dostala tento rok Janette Maziniová Motlová za dlhoročnú prácu s mladými ľuďmi a s rómskou menšinou.

Najlepším projektom roka sa stalo Kino v bazéne, ktoré zvíťazilo vo verejnom online hlasovaní. Okrem Kina v bazéne boli medzi finalistami online hlasovania aj tieto projekty: Sokratov inštitút, Program Sex/Drogy OZ Odyseus, Projekt Karavan a Klub mladých dobrovoľníkov z Vranova nad Topľou.

V krátkosti viac o ocenených:

Juraj Havlík – Mladý líder – Nenápadný mladý človek s nápadmi. „Nedá sa“ pre neho nie je odpoveď a pre svoju víziu lepšieho sveta nadchýna aj ľudí navôkol. Už niekoľko rokov oživuje Banskú Bystricu kultúrnymi podujatiami a nezľakol sa ani naťahovačiek s mestským zastupiteľstvom. Zachránil mestský amfiteáter (s najväčšou premietacou plochou v bývalom Československu), namočil do toho všetkých kamarátov a spoločnými silami naďalej vytvárajú krajšie a kultúrnejšie mesto.

Izabela Malašenková – Mladá líderka – Má jasnú predstavu o tom, ako by veci mohli byť lepšie. A hoci má plno vízií, sníva zodpovedne. Lieta síce v oblakoch, ale pravidelne, veľmi pragmaticky, zostupuje na zem a koná. Spolu s kamarátmi z ID Space Team začali postupne meniť Bratislavu na mesto, v ktorom je mladých ľudí vidieť a počuť, majú priestor na fungovanie, rozvíjajú svoje nápady a mesto si môžu naplno užívať.

Anna Šmehilová – Dlhodobý prínos – Strúha jednu krajšiu grimasu ako druhú, rada totiž rozpráva. Rukami a tvárou, v slovenskom posunkovom jazyku. Ovláda ho dokonale, napriek tomu, že počuje dobre. Funguje však už dlhé roky ako spojka medzi svetom počujúcich a nepočujúcich a neúnavne pomáha porozumieť – jedným aj druhým. Jej práca, predovšetkým s mladými ľuďmi, doslova mení životy. K lepšiemu.

Janette Maziniová Motlová – Cena RmS – Veľa píše, rozpráva a zdieľa zo svojho života. Dostala za to už niekoľko ocenení. Jej príbeh má totiž silu a je žiarivým príkladom ako medzi „bielymi“ a „tmavými“ vytvárať porozumenie. Pracovala v oblasti rozvoja práce s mládežou a snaží sa, aby sa nasledujúce generácie mladých Rómov mohli lepšie uplatniť v spoločnosti.

Kino v bazéne – Najlepší projekt – Openair kino, aké nájdete len v Banskej Bystrici. Nevyužívanú fontánu v školskom areáli oživili dvaja mladí ľudia pravidelným premietaním filmov. Do veľkorysého, no opusteného priestoru vniesli nový život. Vytvorili letné kino. Tento rok, po vlaňajšom úspešnom štarte, už slúži aj ako divadelné, koncertné či diskusné pódium.

Zdroj: Jana Hoschek Hoffstädter, RmS

Foto: Peter Gall

Slávnostné odovzdávanie Ceny Most 2013/14 pre mladých a fantastických
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM