tatiana paučinová Šport

Má len 14, ale v bazéne predvádza nevídané kúsky: Najmladšia účastníčka Európskych hier pochádza z Martina

V meste Martin žije množstvo športových talentov. Aby sa o ich úspechoch, ale aj o nich samotných vedelo viac, prinášame vám rozhovor s ďalšou úspešnou športovkyňou. Tento raz je to mladá vodnopólistka, Emma Junasová.

Ilustračný obrázok k článku Má len 14, ale v bazéne predvádza nevídané kúsky: Najmladšia účastníčka Európskych hier pochádza z Martina
Zdroj: Český vodnopólový zväz

Emma Junasová (14) hrá za Plavecký a vodnopólový klub Vrútky, ako aj reprezentácie Slovenska v kategóriách U15, U17 a U19. Minulý rok reprezentovala Slovensko na I. Európskych hrách v azerbajdžanskom Baku, kde bola najmladšou účastníčkou celých hier, ktorá sa zapísala do štatistík jedným gólom a piatimi asistenciami. Tento turnaj zaradený ako Majstrovstvá Európy U17 jej družstvo SVK U17 zavŕšilo historicky najlepším umiestnením – ôsmym miestom. V Československom pohári a na Turnaji Olympijských nádejí v kategórii U17 sa jej tím SVK U15 získal zhodne 2. miesto. Emmu čakajú Majstrovstvá Európy 2016 kategórie U19. S materským klubom sa stala Majsterkou Slovenska v kategórii U19, vicemajsterkou v kategóriách U17 a U15. A ako správna vodnopólistka, aj na rozhovor prišla Emma s mokrými vlasmi :)

Aká bola tvoja cesta k športu?

Vždy som mala rada vodu. Mama si to uvedomovala. Keď som mala tri roky, prihlásila ma na plavecký kurz. Naučila som sa tam plávať, ale radšej som sa potápala. Preto som prvé mesiace moc nepokročila. Pán tréner Szabó odporučil vodné pólo. Aj môj otec ho hrával. Na základnej škole som absolvovala ďalší plavecký kurz, ktorý bol s vodným pólom spojený. Venujem sa mu tak už 6 rokov.

Čo ťa najviac baví na vodnom póle?

Najprv to bola samotná voda. Neskôr sila a energia, ktorú musím vynaložiť, aby som sa udržala nad vodou. Teraz j to najlepšie na vodnom póle je tím. To je pre mňa najviac.

Ako vyzerajú tréningy?

Trikrát do týždňa máme hodinové tréningy. Jeden deň čisto plavecký. Rozplávame sa, a potom odplávame dva kilometre. Ďalší tréning je pol hodiny plávanie a ¾ hodiny sa držíme nad vodou, zlepšujeme techniku a kondíciu nôh. A v piatok mávame bránu.

Čo z toho ti ide najlepšie?

Tréneri si vychvaľujú moju strelu. V poslednom čase mám ale problémy s ramenami, mala som ich presilené. Nerada som strieľala.

Máš čerstvých 14 a za sebou už veľké úspechy. Ako to vnímaš v tvojom veku?

Dúfam, že prídu aj väčšie. Uvedomujem si, že na môj vek som celkom úspešná. Ale myslím, že keby niekto naozaj chcel, tak by to tiež dokázal.

Pociťuješ niekedy, že si najmladšia? Napríklad na Európskych hrách v Baku si bola vôbec najmladšou účastníčkou.

Pociťujem to vždy. Musím napríklad nosiť lopty a čiapky. Ako najmladšia som to vždy musela robiť a vlečie sa to so mnou na každom reprezentačnom tábore. :)

Čo ťa v športe poháňa vpred?

Najmä ten tím. Prvé tri roky to bola skôr rivalita s chlapcami. Ale teraz chcem, aby sme s dievčatami boli najlepší tím a aby v ňom bolo dobre. Držíme spolu v dobrom aj v zlom.

Uvažuješ aj nad inou kariérou ako športovou?

Určite áno. Bavia ma jazyky a dejepis. Chcela by som sa zamerať na žurnalistiku alebo autorstvo. Raz určite niečo napíšem. Fascinuje ma aj mozog, možno by som šla študovať medicínu. Baví ma veľa vecí, vybrať si z toho je ťažké.

Stáva sa, že by si radšej bola von s kamarátkami, ale musíš sa venovať tréningom?

Vonku s kamarátkami moc nechodím. Mám rada spolužiakov, sú v pohode. Ale radšej som doma, čítam knihu alebo počúvam hudbu. Alebo idem na ten tréning :)

Aké knihy rada čítaš?

Mám veľmi rada Jane Austinovú, ale som skôr na fantasy. Hry o život bola prvá kniha, do ktorej som sa zaľúbila a naozaj ma zmenila.

V čom ťa zmenila?

Som akoby emocionálne ďalej od všetkého. Niektorým ľuďom to aj vadí. No preferujem viac to racionálne. Mám rada, keď si človek premyslí, čo povie, inak sa zbytočne ničia vzťahy. Aj v športe sa stáva, že má niekto agresívny štýl hry, dochádza k hádkam a bitkám. Športovec by mal byť vecne založený. Vedieť sa vyhecovať k športovému výkonu, ale nie do bitky. To je zbytočná cesta, ako si užiť športový výkon.

Na Európskych hrách tvoj tím okúsil agresívnu hru nemeckého tímu. Dochádza často ku konfliktom?

Áno, boli tam tie emócie a frustrácie. Nemky majú agresívnu hru, vedia to robiť, no niekedy za príliš vysokú cenu. Ale aj to je šport. Nie vždy sa hrá podľa pravidiel. Taký je aj život. Ak porušíte pravidlá, nik vás nepotrestá, kým vás pri tom nechytí. A v športe si protihráči často robia zle, no rozhodca to nesmie vidieť.

Ako by si mladých ľudí motivovala k športu?

Vodné pólo ma ťahá vpred. Je tam tím, ktorý ma podrží. Nie je však jednoduché nájsť ľudí, ktorí pri vás stoja. Ja som mala šťastie, tak to mám jednoduchšie. A ako jednotlivec, nájdite si jeden cieľ a držte sa ho, nech sa deje čokoľvek.

Čo ťa čaká najbližšie vo vodnom póle?

Okrem národnej ligy junioriek, kadetiek a žiačok to budú Majstrovstvá Európy v Goude v kategórii 19 rokov. Bude to na jeseň, zúčastňujem sa výcvikových táborov tejto reprezentácie a som v širšom výbere, tak dúfam, že sa to vydarí.

Foto: Český vodnopólový zväz

Vodné pólo
4
Galéria
Zdroj: Český vodnopólový zväz
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM