Jaroslav Dodok Rozhovor

Marína Dobošová: Žurnalistiku mám hlboko zakódovanú v génoch

Marína Dobošová má novinárčinu hlboko zakorenenú a rokmi overenú. V rozhovore sa snažila vysvetliť mládeži klady a zápory novinárčiny, ako aj odhaliť ďalšie zákutia tohto remesla. Prečítajte si rozhovor, ktorý vás iste zaujme.

Ste novinárka v istých nemenovaných novinách. Ako ste sa dopracovali k žurnalistike? [/size][/color]

Môj otec bol uznávaným televíznym komentátorom, moja mama strávila tridsať rokov v televízii, dedko napísal zopár desiatok odborných kníh a teta so strýkom sú tak isto v brandži. Lásku k novinám mám v sebe a predrala sa na povrch akosi prirodzene. V podstate som ani netúžila po inom povolaní. Žurnalistiku mám hlboko zakódovanú v génoch.

Rozmýšľali ste už v mladom veku, že sa stanete novinárkou? Podnikli ste už v puberte kroky k novinárčine (kurzy, príspevky do novín a pod.) ? [/size][/color]

Novinárčinu som si vybrala už na základnej škole, asi v siedmej triede a odvtedy som v tom mala jasno. Na strednej škole som založila a viedla školský časopis a v maturitnom ročníku som začala prispievať do Bratislavského Večerníka. Odtiaľ som prešla do denníka SME, kde som strávila päť rokov na regionálnom spravodajstve popri vysokej škole. Na dráhu novinárky som sa pripravovala viac ako svedomito a úsilie sa oplatilo.

O čom vo svojich novinách píšete? resp o kom? [/size][/color]

Od spravodajstva som sa dostala k šoubiznisu, ktorý ma vždy lákal. Pripravujem profilové rozhovory s rôznymi osobnosťami, reportáže, recenzie či preklady.

Máte nejakú novinársku príhodu, ktorá by mladých mohla zaujímať? [/size][/color]

Mám plné priehrštie príhod. Náš malý slovenský šoubiznisový rybníček je totiž neuveriteľne absurdné miesto.

A nejaké top zážitky? [/size][/color]

Mojim top zážitkom je nedávne stretnutie so svetovou megahviezdou, španielskym spevákom Juliom Iglesiasom. Bola som s ním na večeri, robila som mu prekladateľku a potom ma pozval na tri dni do Prahy svojím súkromným lietadlom. V Čechách som potom tlmočila pre organizátora Ľuboša Virága a s Juliom som strávila nejaký ten čas. Po všetkých tých našich lokálnych celebritách, ktoré majú dojem, že sa okolo nich krúti svet a pritom sú zúfalo smiešne, bol práve toto zážitok, ktorý vyvážil všetky ostatné.

Stretli ste sa ešte s nejakou osobnosťou svetového mena? [/size][/color]

Tak isto som a dostala do blízkosti gitaristu Paca de Lucíu či Plácida Dominga.

##Zmenili by ste svoju prácu? Alebo sa Vám novinárčina páči?[/size][/co­lor] Hmm…Novinárčina je pre mňa magická a stále bude. Pravdou však je, že je tiež nesmierne vyčerpávajúca. Denno denná práca s ľuďmi, ktorým sa stále niečo nepáči, vyhrážajú sa, nadávajú a podobné radosti. Myslím, že v šoubiznise som si svoje už odkrútila a poobzerám sa aj do iných vôd. Ak mi budú priaznivo naklonené hviezdy.

Ako beriete negatívne reakcie známych, ale i menej známych osobností na bulvár? [/size][/color]

Bývalá šéfka mi povedala, že som štepená proti bulváru, jednoducho naňho nemám bunky. A preto ma každý bulvárne ladený článok stojí veľa úsilia. Môžem však zodpovedne vyhlásiť, že som si nikdy vo svojich článkoch nevymýšľala, informácie sú riadne overené a nikomu som neškodila.

A ak odhalíte niečo, čo sa známe osobnosti pokúšajú skryť? [/size][/color]

To je druhá vec. Je z toho väčšinou kauza, výhražné maily, oháňanie sa právnikmi, telefonáty, hysterické obvolávanie známych a podobné záležitosti. Aby som však nekrivdila všetkým, je tu aj skupina profesionálov, ktorí vedia o čom je ich práca a k novinárskym otázkam sa stavajú čelom a bez hystérie.

Poznáte veľa známych osobností. Žiadajú si sami, aby ste o nich písali? Dávajú Vám aj ony námety?[/size][/co­lor]

Aj ja som o tom čítala, že chodia známe osobnosti a dávajú námety, prípadne sa núkajú. Kiežby. Týmto ich vyzývam, aby tak urýchlene urobili, lebo máme uhorkovú sezónu :)) Úprimne, mne sa nikto ešte nenúkal, jedine ak PR manažéri zvyknú ponúkať témy, ale že by mi zavolala napríklad Ďurianová, že si skúša plavky, nech vezmem fotografa a prídem? Také sa mi nestalo. Ale kolegovia v bulvárnych denníkoch majú asi iné skúsenosti.

Má novinár nejaké výhody pri svojej práci? Ak áno, aké? [/size][/color]

Ako výhody sa dajú brať pozvánky na rôzne premiéry, recepcie, žúrky, otváracie eventy. Ale takýchto akcií máte po roku už dosť a potom sa punc výhody mení na nemú výčitku zo strany rodiny a priateľov, kam zas večer idem a kedy sa vrátim. Výhodou je, keď robíte v šoubiznisovej sekcii, že viete všetky pikošky a zákulisné klebety, poznáte hercov, moderátorky, kapely a dokážete sa dostať v podstate bez problémov na akúkoľvek akciu. Kontakty sú cenná vec.

A čo úplatky? Núkajú Vám ich známe osobnosti alebo Vás uplácajú nejako ináč? [/size][/color]

O úplatkoch či drahých darčekoch a dovolenkách, ktorými si vraj kupujú náklonnosť médií sa píše veľa. Myslím, že mám doma z tejto kategórie termosku, fitloptu, zopár krémov a tričko. Bežní novinári sú na tom podobne :)

Odporúčali by ste mladým ľuďom skúsiť novinárčinu? Čo na to potrebujú? [/size][/color]

Keďže rôzne fakulty chrlia každý rok stovky nových absolventov, neviem si predstaviť, ako a kde sa všetci uplatnia. Takže dnes potrebujete ešte ostrejšie lakte a ešte väčšiu cieľavedomosť. Ak vaše srdce túži po vôni novinového papiera a tep sa vám zrýchli, keď sa rodí nový článok, choďte do toho. Iné dôvody nie sú prípustné. Informácia zo zákulisia – ako novinár určite nezbohatnete, bohužiaľ…

student24/Martin Ruščanský

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM