Stanislav Černák Rozhovor

Mladá, krásna a nadaná: Zvolenčanka Beba (21) svoje fotky úspešne šíri vďaka Facebooku

Je mladá, krásna, nadaná a pozitívne naladená. Všetko má ešte pred sebou... Fotenie je pre ňu celým životom. Prostredníctvom fotiek chce pomáhať ľuďom a to sa v dnešnej dobe len tak nevidí. Jej diela majú dušu, zmysel, jemne provokujú a pritom sú nevinné.

Ilustračný obrázok k článku Mladá, krásna a nadaná: Zvolenčanka Beba (21) svoje fotky úspešne šíri vďaka Facebooku
Zdroj: Dnes24.sk

Reč je o mladej Zvolenčanke Bebe Čepčekovej (21). Dámy a páni, pohodlne sa usaďte a načerpajte pozitívnu energiu z tejto mladej dámy.

Kedy a ako si sa dostala k foteniu? Čo bolo tým impulzom, kedy si si povedala, že fotenie je to, čo chcem robiť a ma to napĺňa?

Začalo to dávnejšie. Najprv som striedala úplne najlacnejšie foťáky. Keď som už asi 4 rozbila, tak vtedy otec povedal, že by bolo rozumnejšie mať profesionálnejší fotoaparát. Na 18. narodeniny som dostala prvú zrkadlovku a vtedy som zistila, že sa pri fotení viem poriadne uvoľniť a prídem na iné myšlienky. Takže asi vtedy bol ten impulz, že sa tomu chcem venovať viac. Časom sa začali ľuďom moje fotky páčiť, to ma nakoplo a už som s tým nevedela prestať.

Ako dlho fotíš?

Foteniu sa venujem 3,5 až 4 roky.

Ako vyzerali tvoje začiatky? Načo si sa pri fotení zameriavala vtedy?

Začalo to deťmi. Išli sme niekam na výlet, zobrala som foťák a fotila som všetko, čo prišlo. Deti, zvieratá, ľudia, portréty. Časom aj krajiny.

A týmto námetom si ostala verná až doteraz. Prečo práve deti, ľudia, portréty, zvieratá?

Fotiť sa dá samozrejme všetko, ale každý sa nájde v tom, čo fotí najradšej. A zvyčajne každý ostane verný, tomu s čím začína. Mňa portréty doslova fascinujú. Na ľuďoch si všímam úplné detaily, inak sa na nich pozerám ako bežní ľudia. A možno niekedy viem aj lepšie odhadnúť človeka, keď sa na neho pozriem.

Akú techniku používaš?

Používam Canon, mám dve zrkadlovky, pre istotu, ak by sa niečo stalo. Najmä na svadby nosím obe. Objektívov mám šesť. No, stále je čo dokupovať. Každý z fotografov je verný svojej značke a taká som aj ja. Sú konkurenčné Canon a Nikon, samozrejme, že každá má aj svoje pre aj proti, no ja som verná Canonu.

Tvoje fotky majú dušu, vždy niečo vyjadrujú. Jemne provokujú, no nechýba im ani hravosť a nevinnosť. Dá sa takto charakterizovať aj osoba Beby Čepčekovej?

V podstate to vyjadruje mňa samú. Každá jedna fotka by mala hovoriť sama za seba, že k nej nie je treba žiadny text alebo popis. Keď sa na fotku ľudia dívajú, mali by vedieť, ako sa ten čo to fotil cítil v danej situácii. To, ako celkovo vyznievajú fotky veľa závisí od toho, ako sa pri fotení človek cíti a v akom je rozpoložení. Všetko je to o vnútornej psychike a emóciách. Viackrát sa mi stalo, že som nemala dobrú náladu. Fotky vyšli a zistila som, že boli úplne iné, ako keď fotím v dobrom rozpoložení. Niekedy to súvisí aj s počasím. Jednoducho, pri fotení ovplyvňujú fotografa naozaj maličkosti a na veľa situácií a vecí je senzitívny.

Kde by si sa chcela ešte posunúť so svojim fotením? Je nejaká méta, ktorú by si chcela dosiahnuť?

Ja mám vždy veľké očakávania. Najmä od fotenia. Možno by som chcela byť niektorým ľuďom príkladom, aby som mohla mojimi fotkami robiť ľudí šťastnými a aby sa z toho tešili aj ostatní, nielen ja. V prvom rade chcem, aby ma fotenie napĺňalo a vlastne aj ma napĺňa.

Okrem tebou spomínaných fotení, viem o tebe, že fotíš aj svadby. Ako si sa dostala ku svadbám?

Asi pred rokom, keď sa ma niekto opýtal, že fotím svadby, tak som mu odpovedala, že sa nato necítim. Svadby som začala fotiť prvýkrát v tomto roku. V marci som mala prvú, do dnešného dňa som už nafotila nejakých 20 svadieb. Sranda je, že ani som nič také neplánovala a nečakala. Veľakrát netreba nejaké veci ani plánovať a prídu samé. Zistila som, že aj svadby majú veľké čaro. Ich fotenie beriem ako veľkú skúsenosť. Už, keď som tam, tak si všímam ľudí, ktorí tam sú, ich vzťahy, kto ako sa zabáva…

Myslíš si, že ťa niekedy fotenie uživí a budeš iba fotiť?

Nie nemyslím, ale to ani nechcem. Nechcem, aby fotenie bola moja jediná robota. A možno aj preto študujem ekonomický odbor na Technickej univerzite vo Zvolene. Aj keď ekonomika, ma až tak nebaví, nenašla som sa v nej a ani jej veľmi nerozumiem. Je mi vzdialená, no vždy som chcela robiť niečo, čo ma baví a niečo, čo ma bude živiť. Netvrdím, že fotením sa nedá uživiť, ale to by človek nemohol nič iné robiť, iba stále fotiť a fotiť. Počítač a zas fotiť.

Takže, ani v kútiku duše nesnívaš o tom, že ťa bude fotenie živiť?

Ale jasné, že snívam (smiech). Neviem, či sa to dá…, veľakrát nad tým rozmýšľam, ale zatiaľ som nenašla odpoveď. Poznám asi troch slovenských fotografov, ktorí sa fotením živia. Napríklad taká Katarína Žitňanská, ktorá sa živí fotením svadieb, tak jej trvá aj rok, pokým odovzdá fotky zo svadieb. Má svadby objednané rok dopredu. To už je doslova psycho. Už to tam nie je potom o slobode fotenia.

Študuješ na TU vo Zvolene ekonomický smer. Čiže plánuješ skĺbiť tvoju budúcu prácu s fotením?

Ťažko povedať. V tej ekonomike sa veľmi nevidím, snáď úspešne dokončím štúdium. Popri škole a foteniu ešte pracujem u ocina vo firme, pomáham mu s administratívnymi prácami. Ťažko povedať, čo budem robiť popri fotení, toho sa však určite nevzdám.

Veľa ľudí sa k tvojim fotkám dostalo najmä vďaka Facebooku. Práve vďaka sociálnej sieti sa ti darí šíriť tvoje fotky medzi ľudí a stávaš sa čoraz známejšou. Aký máš však ty názor na túto sociálnu sieť?

Keď som si v roku 2011 založila fan page Beba Photography, tak som si myslela, že ak tam bude nejakých 200 ľudí, tak môžem byť spokojná. Ani by mi nenapadlo, že už budem mať viac ako 2 tisíc fanúšikov. Všeobecne je však Facebook dvojsečná zbraň. Mladých ľudí Facebook kazí. Píšu tam o sebe, absolútne všetko a žijú Facebookom. Na účely propagácie je však veľmi dobrý. Kebyže nie je táto sociálna sieť, tak by sa k mojim fotkám toľko ľudí určite nedostalo. To by som musela robiť svoju propagáciu prostredníctvom vlastnej webovej stránky. Uvažujem už však aj nad ňou, no zatiaľ si vystačím s Facebookom. Veľa ľudí, ktorí nemajú Facebook, však pýta odo mňa webovú stránku, takže, ak chcem byť na úrovni budem si musieť spraviť už aj tú.

Prídeš mi ako optimistický človek. Kde, v tejto ťažkej dobe berieš svoj optimizmus, entuziazmus a nadšenie?

(smiech) Otec mi hovorí, že som veľký „salámista“. Ja som blíženec a rozumiem si skoro s každým. Možno je to aj zlé, ale vždy sa snažím v ľuďoch nájsť čo najviac dobrého. Samozrejme, že ma človek vie veľakrát aj negatívne ovplyvniť a potom sa mi nedarí ani vo fotení. Snažím sa však nevnímať ich zlé vlastnosti. Veľmi rada cestujem, čiže vždy, keď niekam idem, rozmýšľam, kde by som šla fotiť, vymýšľam už scenérie a stále nad tým premýšľam. Veľakrát aj keď zaspávam, alebo keď sa mi nedá zaspať. A práve to ma posúva ďalej a dobíja. Energiu beriem z ľudí a to je dosť dôležité.

Spomínaš cestovanie. Más nejakú vysnívanú krajinu?

Krajinu ani nie, ale chcem navštíviť Afriku. Rada by som tam šla nafotiť detičky, vždy to bol môj sen. Ak by sa mi podarilo dostať sa na tento kontinent, tak som už rozmýšľala aj nad cestopisom. Mám bratranca, s ktorým by som to chcela zrealizovať. Ja by som fotila, on písal. Radi by sme spravili aj niečo charitatívne, nejaké kalendáre. Jednoducho chceme pomôcť ľuďom žijúcim v Afrike. Veľmi rada sa angažujem v takýchto záležitostiach, rada pomáham ľuďom. Spojenie charity a fotenia je podľa mňa veľmi pekné a človek by bol aspoň na niečo užitočný.

Keď ideš s niekým fotiť, ty už dopredu rozmýšľaš nad tým, ako budú fotky vyzerať alebo je to spontánne? Ako to teda funguje u Teba?

Záleží na tom, s kým idem fotiť. Vždy sa snažím dopredu premyslieť miesto. Keď však fotím s kamarátkami, tak si veľakrát len tak sadneme na kávu a spontánne vymyslíme, kde ideme fotiť. Vtedy vzniknú úžasné fotky a keby som nad nimi aj týždeň rozmýšľala, tak nato neprídem. Všetko je to o tom, ako sa vyspím, veľakrát musím plánovať dopredu, ako bude fotenie vyzerať, najmä pri svadbách a pri predsvadobných fotkách. Vtedy vymýšľam miesta a hľadám inšpiráciu, napríklad aj na internete. V zálohe mám kopu stránok, kde čerpám nápady. Keď vidím napríklad nejakú fotku, ja si tam už potom domyslím a dotvorím svoje predstavy a vždy vznikne niečo zaujímavé.

Pri rôznych tvojich fotkách, vieš iba ty sama, čo má tá fotka v skutočnosti znamenať… Avšak, myslím si, že v každom jedincovi vyvoláva tá fotka niečo iné…

V každom vyvoláva niečo iné. Každý fotograf má svoje fotky a každá sa odlišuje. Keď postavíte 10 fotografov do jednej miestnosti a poviete im, nech odfotia, čo ich zaujme, tak každý z nich odfotí niečo iné. Všetko je to o očiach a cítení.

Mávaš ponuky od ľudí, že by chceli, aby si ich nafotila?

Každý deň. No, vyhýbam sa stužkovým a podobným akciám. Ja v tom nevidím nič a robila by som to iba pre peniaze, takže toto radšej nie. Príde mi to ako formalita. Keď už niekoho alebo niečo fotím, tak chcem, keď sa nato človek pozrie, aby si pri tom spomenul na celý deň, nech má z toho pamiatku a zážitok.

Čoskoro tu máme najkrajšie sviatky v roku. Ako vyzerajú Vianoce v rodine fotografky Beby?

U nás je to celé rozvrátené. My si otvárame darčeky na Štedrý deň, ale už ráno (smiech). Všetci sa tomu čudujú, ale u nás je to tak už od mojich detských čias. Najprv sa naraňajkujeme, potom si teda otvárame darčeky u nás doma. Potom ideme k maminým rodičom na Zlatý potok, tam sme si opäť nájdeme pod stromčekom darčeky, potom chodíme do Topoľčian k ocinovým rodičom. Tam to už prebieha normálne, ako u každého (smiech). Navečeriame sa celá rodina pokope a potom si otvárame darčeky. Za deň si vlastne v našej rodine rozbaľujeme darčeky až trikrát (smiech). Na 1. sviatok vianočný zas chodievame ku krstnej a tam si opäť otvárame darčeky.

A čo zvyknete mávať na jedenie na sviatočnom stole?

Máme dosť veľa chodov. Oplátky, ovocie, opekance, hríbová kapustnica, ryba. Celkovo, ale nejde ani o tie darčeky a jedenie, ale o rodinnú atmosféru, ktorú mám veľmi rada.

Nezabudnite si pozrieť v našej galérii fotky tejto mladej fotografky. Viac ich nájdete na jej oficiálnej facebookovskej stránke Beba Photography.

Foto: Beba Photography

Fotky Beby majú dušu...
28
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM