Jaroslav Dodok Životný štýl

TOP 10 najinteligentnejších ľudí sveta: Sú medzi nimi aj deti

Niektorí sa rodia ako géniovia a sú jednoducho múdri od prírody. Iní sa takými možno navonok nejavia, ale majú schopnosť učiť sa a zapamätať si všetko, čo sa k nim dostane. Kto má na svete IQ 210? V tomto rebríčku vám predstavíme desiatku najinteligentnejších ľudí na svete.

Ilustračný obrázok k článku TOP 10 najinteligentnejších ľudí sveta: Sú medzi nimi aj deti
Foto: Jaroslav Dodok

10. Marilyn Vos Savantová

Marily Vos Savantová je americkou spisovateľkou, vysokoškolskou učiteľkou a autorkou divadelných hier, ktorá sa vďaka svojmu vysokému IQ ocitla v Guinnessovej knihe rekordov. Narodila sa v roku 1946 v St. Louis v štáte Missouri a od roku 1986 píše obľúbený stĺpček „Ask Marilyn“ (Spýtaj sa Marilyn) do časopisu Parade.

9. Fabiano Luigi Caruana

Fabiano Luigi Caruana sa narodil v roku 1992. Má dvadsať rokov a už v štrnástich sa stal šachovým veľmajstrom. Keďže má dvojité občianstvo, bol najmladším veľmajstrom v dvoch krajinách – Taliansku a Amerike. Detský génius je momentálne ôsmym najlepším šachovým hráčom sveta a jednotkou v rebríčku juniorov.

8. Philip Emeagwali

Philip Emeagwali je nigérijský inžinier a počítačový vedec, ktorý má IQ 190. Dosiahol to napriek tomu, že jeho štúdiá prerušila občianska vojna.

7. Gregory R. Smith

Nemýľte si Gregoryho R. Smitha s jeho hereckým menovcom. Je ďalším z detských géniov a už v dvanástich rokoch bol nominovaný na Nobelovu cenu za mier. Nominovali ho dva roky po tom, čo začal v roku 2000 študovať na vysokej škole. Dnes je zakladateľom organizácie International Youth Advocates.

6. Judit Polgárová

Judit Polgárová, rodená Maďarka, získala v roku 1991 titul šachovej veľmajsterky. Mala vtedy 15 rokov a štyri mesiace a bola najmladšou osobou, ktorej sa to dovtedy podarilo. Judit je zďaleka tou najlepšou šachistkou v histórii. Na ceste za ôsmou priečkou svetového rebríčka porazila deviatich minulých i súčasných svetových šampiónov.

5. Akrit Jaswal

Akrit Jaswal sa pýši IQ na úrovni 146 a titulom chirurga, ktorý získal ako sedemročný. Narodil sa v roku 1993 a chirurgom sa stal tak, že liečil sedemročné dievčatko, ktorého rodina si nemohla doktora dovoliť. V súčasnosti študuje matematiku na College of Chandigurh vo svojej domovskej krajine.

4. Garry Kasparov

Garry Kasparov je jedným z najslávnejších šachistov v histórii. Ruský rodák sa v 22 rokoch stal najmladším svetovým šachovým šampiónom a titul FIDE zastával od roku 1985 do roku 1993, teda predtým, než vytvoril svoju vlastnú šachovú asociáciu. Kasparov sa pýši IQ 190.

3. Stephen Hawking

Svetoznámy Stephen Hawking je natoľko populárny, že ho zvečnili aj v seriáli Simpsonovci. Napriek tomu, že ho pripútala pokročilá nervová choroba na vozíček, pracuje Hawking ako teoretický fyzik a za viac ako 40 rokov vytvoril množstvo kľúčových riešení v oblasti modernej vedy. Vďaka svojim verejným vystúpeniam a knihám získal množstvo ocenení a vyznamenaní, vrátane Medaily slobody, najvyššieho občianskeho vyznamenania, ktoré udeľuje americký prezident.

2. Christopher Michael Langan

Christopher Michael Langan je americkým samoukom, ktorý je vďaka IQ 195 známy ako „najchytrejší Američan“. Narodil sa v San Franciscu v štáte Kalifornia, ale vyrastal v Montane. Sám sa v štyroch rokoch naučil čítať a bez pomoci učiteľov sa naučil aj matematiku, fyziku, filozofiu, latinčinu a gréčtinu. Napriek vysokému IQ pracoval na stavbách a robil aj vyhadzovača. Slávnym sa stal po zverejnení teórie vzťahu medzi mysľou a realitou, nazvanou „Cognitive-Theoric Model of the Universe (CTMU)“.

1. Kim Ung-Yong

Kin Ung Yong je považovaný za najmúdrejšieho človeka na svete. Kórejčan má IQ 210, vďaka čomu sa dostal do Guinnessovej knihy rekordov. Nesmiernu inteligenciu preukazoval už od mladosti. Rozprávať sa naučil v šiestich mesiacoch a ako trojročný dokázal čítať texty v japončine, nemčine a angličtine. V súčasnosti je stavebným inžinierom.

Pozrite si aj prehľad 10 najkrajších dovolenkových destinácii sveta! TU

text+foto: www.topazin.sk

TOP 10 najinteligentnejších ľudí sveta: Sú medzi nimi aj deti
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM