Jaroslav Dodok Životný štýl

Mnohí stredoškoláci sú obézni, veľa fajčia a málo športujú

Alarmujúci stav zdravia stredoškolákov - taký je výsledok predbežného záveru projektu Rešpekt pre zdravie.Od vlaňajšieho novembra ním Bratislavský samosprávny kraj (BSK) mapuje stav kardio-metabolického zdravia stredoškolákov.

Zatiaľ vyšetrili 1775 detí vo veku od 15 do 21 rokov z 13 škôl. Do konca roka sa na projekte zúčastní ešte asi 4000 študentov.

Nadváha, ale aj fajčenie

//„Máme predbežné výsledky, ktoré potvrdzujú, že asi 20 percent chlapcov má nadváhu alebo sú obézni. Na niektorých školách až 80 percent žiakov fajčí, deti spia menej ako osem hodín, významný počet chlapcov užíva potravinové doplnky na zvýšenie svalovej hmoty,“ //zhodnotil na dnešnej tlačovej konferencii predseda BSK Pavol Frešo.

Podľa neho má Slovensko populáciu, ktorá príliš veľa sedí za počítačom a málo sa pohybuje. Preto BSK podporuje rôzne druhy športových aktivít a organizuje súťaže vo futbale, basketbale a florbale na stredných školách.

Mimovyučovacie pohybové aktivity

Z ďalších systémových opatrení je to od roku 2007 podpora 50 eur mesačne pre učiteľov na mimovyučovacie pohybové aktivity, ktoré sa realizujú na 51 školách a zapája sa do nich ročne asi 3500 žiakov. V oblasti starostlivosti o školské objekty a pohyb realizuje projekty Otvorená škola – oblasť športu, Lyžiarske centrum BSK i súťaže v rámci cezhraničnej spolupráce. Na tento rok schválilo zastupiteľstvo BSK na školský šport 82.500 eur ako bežné prostriedky a 200.000 eur na rekonštrukciu školských ihrísk.

„Výsledky zdravotného projektu stredoškolákov sú dobrým podkladom na to, aby sa nimi zaoberalo zastupiteľstvo, náš školský úrad, riaditelia škôl, ale najmä rodičia. Tí by nemali byť spokojní s ospravedlnenkou svojho dieťaťa na telocvik,“ dodal Frešo.

**Zdravotné riziká sú výstrahou **

Podľa riaditeľa Odboru zdravotníctva BSK Valeriána Potičného takýto projekt pre uvedenú vekovú kategóriu sa na Slovensku nerobil ostatných 30 rokov.// „Prekvapilo nás, ako veľa detí fajčí alebo že chlapci užívajú potravinové doplnky. Otázkou je, či vedia o nich niečo bližšie, či sú si vedomí zdravotných rizík,“ konštatoval Potičný.//

Zdroj + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM