Kornel Kubík Rozhovor

ROZHOVOR s majsterkou Slovenska v atletike Máriou Šimlovičovou (14): Rastie u nás veľký atletický talent

Má len 14 rokov a za sebou skvelú sezónu, v ktorej získala 7 titulov. V septembri na atletických Majstrovstvách Slovenska v kategórii žiačok patrila k najúspešnejším pretekárkam, keď zvíťazila v behu na 60 aj 150 metrov. S Máriou Šimlovičovou z klubu AFC Považan sa rozprávala Monika Kusendová.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR s majsterkou Slovenska v atletike Máriou Šimlovičovou (14): Rastie u nás veľký atletický talent
Zdroj: Dnes24.sk

Zvíťazila aj na medzinárodných pretekoch

Majka, moju prvú otázku si už iste veľakrát počula. Ale musím sa spýtať, ako si sa vlastne dostala k atletike? Bol to vždy tvoj sen? Najprv som začala pretekať za školu, čím ďalej, tým viac. Práve na týchto školských súťažiach v atletike som zrazu zistila, že ma to začína baviť a tiež sa mi začalo aj dosť dariť. Povyhrávala som viac súťaží a nakoniec som sa dostala k mojej terajšej trénerke.

Aké boli tvoje prvé úspechy? Mojím prvým úspechom boli preteky v Dubnici nad Váhom s názvom „Kinderiáda“. Tam som vyhrala beh na 60metrov a hod kriketovou loptičkou a o rok som zopakovala výhru na 60-ke.

Ktoré víťazstvo bolo pre teba najdôležitejšie? Víťazstvo na medzinárodných pretekoch vo Varšave, kde sa zúčastnilo 8 krajín. Prvý rok som skončila na 2.mieste v diaľke a o rok som diaľku vyhrala a dobehla som tretia na šprinte 60-ky. Ale najnečakanejšie pre mňa bolo víťazstvo v Dubnici nad Váhom na Majstrovstvách SR dorastencov, kde som si vybojovala titul majsterky Slovenska pre rok 2013 na 100metrov.

Ako vyzerá tvoj voľný čas? Čo všetko obetuješ atletike? Atletike dávam všetko a snažím sa to robiť naplno a s radosťou. Každý deň trénujem v Novom Meste nad Váhom na štadióne, v zime v telocvični alebo v hale. Cez víkend mávam zvyčajne preteky. Atletika je môj život a dúfam, že to tak ešte dlho vydrží.

Talenty sa nemajú kde rozvíjať

Aký je tvoj názor na pomery v slovenskej atletike? Si spokojná s jej vývojom v porovnaní napríklad so susedným Českom, Poľskom alebo Ukrajinou? Slovensko sa nemôže porovnávať so susednými krajinami, dosť zaostávame v atletike. Máme veľa skvelých talentov, ktoré by sa mali rozvíjať ďalej, ale stále stoja na jednej úrovni, čo je vlastne veľká nevýhoda.

Čo by sa podľa teba mohlo zmeniť a zlepšiť? Môj názor je, že Slovensko dosť zaostáva a mali by sa viac zaujímať o to, aké budúce hviezdy tu vyrastajú a práve kvôli nim vzkriesiť atletiku!

Ešte mi prezraď, aká je tvoja najvyššia méta, na ktorú by si chcela siahnuť, respektíve tvoj najväčší sen? Tak, to si zatiaľ nechávam pre seba. Ešte si to nedovolím vysloviť, aby som to nezakríkla. Veď uvidíme, čo prinesie ďalšia sezóna. Ale, samozrejme, chcem sa stále zlepšovať, pokiaľ to len bude možné.

Foto: Monika Kusendová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM