Kornel Kubík Rozhovor

Pozrite si to: Študentka (23) z Košíc vystúpila s prejavom na Valnom zhromaždení OSN!

Študentka Masarykovej univerzity v Brne pochádzajúca z Košíc Hana Skljarszka (23) je aktuálnou Mládežníckou delegátkou SR. Vďaka tomu strávila 3 týždne na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku, kde vystúpila so svojim prejavom o potrebe kvalitného vzdelávania.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si to: Študentka (23) z Košíc vystúpila s prejavom na Valnom zhromaždení OSN!
Zdroj: Dnes24.sk

V prejave vyzvala zástupcov z celého sveta, aby dali mladým ľuďom šancu hovoriť a predovšetkým myslieť: „Ako môžeme niečo zmeniť, ak nie sme vedení myslieť kriticky? Ako môžeme vybudovať aktívnu občiansku spoločnosť? Namiesto toho sme nútení memorovať fakty.“

My sme sa s Hanou rozprávali aj o tom, aké ohlasy získala na prejav, čo plánuje ako delegátka robiť na školách či aké je to prechádzať sa New Yorkom.

Každý mladý človek je originálny, ale…

Na úvod – čo je to program Mládežnícky delegát v OSN?

Tento program umožňuje jednému mladému človeku zo Slovenska stať sa Mládežníckym delegátom a zastupovať slovenskú mládež na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Tam ale jeho práca nekončí. Po návrate cestuje po Slovensku, zdieľa svoje skúsenosti s mladými ľuďmi. Prostredníctvom prednášok a diskusií sa stretáva s nimi a zbiera ich názory na to, čo ich trápi alebo čo by na Slovensku chceli zmeniť. Takto sa stáva ich ozajstným reprezentantom. Mal by byť lídrom a inšpiráciou pre mladých. O to sa pokúsim aj ja v najbližších pár mesiacov.

Ako prebiehal tvoj pobyt a vystúpenie v New Yorku?

Na tri týždne som sa stala súčasťou oficiálnej misie SR na Valnom zhromaždení OSN (VZ OSN) a mala som možnosť zúčastniť sa na vyjednávaniach, predniesť prejav na plenárnom zasadnutí Tretieho výboru VZ OSN (zaoberá sa sociálnymi a humanitárnymi otázkami a spadá do neho aj problematika mladých ľudí), organizovať podujatia, aktívne prispievať a meniť Mládežnícku rezolúciu OSN a spolupracovať s úžasnými a inšpiratívnymi mládežníckymi delegátmi z celého sveta. A po práci som si plnými dúškami užívala New York a všetko čo mladému človeku ponúka :)

O čom bol tvoj prejav a aké si naň získala reakcie?

Zamerala som sa na to, čo je podľa mňa základom viacerých problémov, ktoré máme na Slovensku a tou je vzdelávanie. Verím, že mladí ľudia majú nevyčerpateľné kapacity. Každý mladý človek má svoj prirodzený talent, je originálny a jedinečný. Vzdelávanie u nás je však uniformné a nevyužíva naše kapacity. Taktiež verím, že ako mladí máme obmedzenú kultúrnu skúsenosť a neuvažujeme kriticky o veciach, sme netolerantní a nerozumieme tomuto komplexnému svetu okolo nás. Práve k tomu by nás v školách mali viesť. Chápať veci v súvislostiach, učiť sa o rôznorodých hodnotách a kultúrach. Tiež by nás mali viesť k vyššej občianskej zodpovednosti.

Reakcie boli veľmi pozitívne. Delegáti a niektoré organizácie ocenili moju úprimnosť a otvorenosť. Prejav som písala so srdcom a myslím, že aj vďaka tomu mal úspech tam aj tu na Slovensku medzi mladými ľuďmi. Veď posúď sám na videu :)

Video z vystúpenia nájdete vo videogalérii vpravo hore.

S mladými budem diskutovať o tom, čo by zmenili na škole

Predpokladám, že si sa stretla aj s mládežníckymi delegátmi iných krajín. Riešili podobné problémy ako ty, alebo v iných krajínách mladých trápi čosi úplne iné než nás – Slovákov?

S mládežníckymi delegátmi som spolupracovala celý čas, s niekoľkými som dokonca bývala :) Sú to úžasní ľudia, ktorí ma veľmi ťahali dopredu či už v NYC, alebo ma inšpirujú doteraz. Väčšina tém je signifikantná pre každú krajinu, z ktorej delegáti pochádzali. Najviac sa delegáti venujú sociálnej inklúzii a mládežníckej participácii.

V Holandsku sa mládežnícka delegátka venuje právam a ochrane žien, v Austrálii a Nemecku LGBT právam, v Dominikánskej republike dopadu globalizácie na mládež, vo Fínsku zapojenia fyzicky znevýhodnených mladých ľudí. Každý mládežnícky delegát si vyberá tému, ktorá mu je blízka a v ktorej môže využiť svoju vlastnú skúsenosť. Ja som si vybrala vzdelávanie a participáciu, pretože som roky bola dobrovoľníkom v Slovenskej debatnej asociácii, ktorá sa venovala neformálnemu vzdelávaniu a rozvoju kritického myslenia mladých ľudí.

Program delegátky rečou v OSN nekončí, aké sú tvoje ďalšie plány?

Od nového roka sa chystám robiť diskusie na stredných a vysokých školách o rôznorodých problémoch, ktoré trápia mladých ľudí na Slovensku, o tom ako môžu byť aktívni a sami meniť veci okolo seba. Samozrejme aj o vzdelávaní. Chcela by som, aby sa so mnou mladí ľudia podelili o ich predstavu modernej školy a v čom by chceli zmeniť proces výučby, ak by mali takú možnosť. Taktiež sa budem snažiť propagovať mladých inšpiratívnych ľudí u nás a organizácie, ktoré každý deň robia niečo užitočné pre našu spoločnosť. Uvidíme čo sa mi z toho podarí zrealizovať.

V New Yorku som sa vyhýbala turistickým atrakciám

Čo vravíš na mesto New York? Je v skutočnosti iné, než si o ňom mala predstavu?

O NYC som nemala nejakú určitú predstavu a nikdy nebol mojou vysnívanou destináciou. Po pár hodinách strávených v ňom som ale zistila, že je stvorený pre mňa. Neutíchajúci rytmus mesta, neustále podnety, kultúra. Každý moment tam strávený bol pre mňa výnimočný, každá prechádzka po meste fascinujúca. Dala som si slúchadlá, zapla hudbu a chodila po meste niekoľko hodín, sadla si na kávu, v parku a nasávala všetko, čo sa oko mňa dialo. Asi som mala aj šťastie, že som mala priateľov žijúcich v NYC a že som sa vyhýbala turistickým atrakciám :)

Ak by sa niekto chcel stať ďalším mládežníckym delegátom, kde o tom nájde informácie?

Približne od februára treba sledovať facebookovú stránku Mládežníckeho delegáta a Rady mládeže Slovenska, kde začneme zverejňovať podmienky výberu. Prihlásiť sa môže každý, kto má Angličtinu na dobrej úrovni a chce meniť svet okolo seba. Začnite nad tým premýšľať, pretože to vyzerá tak, že nový mládežnícky delegát sa v máji so mnou zúčastní Konferencie pre mládež na Srí Lanke.

Student24/Kornel Kubík, foto: Archív Hany Skljarszkej

ROZHOVOR s mládežníckou delegátkou: Nenúťte nás bifľovať sa fakty, dajte nám šan
5
Galéria
ROZHOVOR s mládežníckou delegátkou: Nenúťte nás bifľovať sa fakty, dajte nám šan
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM