Kornel Kubík Univerzity

Slovenskí študenti bodujú v svetovej IT súťaži: S týmito projektmi sa dostali až do finále

Mladí slovenskí informatici sú vo finále medzinárodnej IT súťaže Imagine Cup. Tím LeapKin vyvíja terapeutické počítačové hry pre deti s pohybovým postihnutím. V súťaži sa darilo aj ďalšiemu tímu študentov z FIIT STU Real Deal s ich projektom. Ten prináša lacné 3D skenovanie interiérov.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí študenti bodujú v svetovej IT súťaži: S týmito projektmi sa dostali až do finále
Zdroj: Dnes24.sk

O úspechu študentov Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) informovala Andrea Hajdúchová zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.

Počítačové hry pre deti s postihnutím

V hre tímu LeapKin ovláda hráč jemným pohybom ruky lietadlo pri lete v členitom priestore kameňolomu. Spoluhráč pohybom zápästia ovláda streľbu. Študenti Kamil Burda, Rudolf Grežo, Marek Hasin a Lukáš Kohútka pripravujú aj hru, ktorá bude simulovať uchopenie predmetov, čo je tiež jeden z častých cieľov terapie u pacientov s obmedzenou schopnosťou pohybu. Tím konzultuje vývoj hier s fyzioterapeutkami z Detského centra Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie a s externými psychologičkami.

„Vyvíjame terapeutické hry pre deti s pohybovým postihnutím. Cieľom je podporiť u nich rozvoj hrubej aj jemnej motoriky a prínosom je aj podpora sociálneho kontaktu. Keďže tieto deti majú menšie možnosti stretávať sa s rovesníkmi, naše hry vyžadujú spoluprácu aspoň dvoch hráčov,“ objasnil Martin Nagy, ktorý vedie študentský tím. Herná platforma, ktorú študenti vyvíjajú, bude zároveň zdrojom informácií pre terapeutov. „Cieľom je, aby vyhodnocovala progres hráčov, zlepšenia ich pohybov a pohyby bez zaváhania,“ dodáva Nagy.

3D skenovanie interiérov

V súťaži sa darilo aj ďalšiemu tímu študentov z FIIT STU Real Deal s ich projektom. Ten prináša lacné 3D skenovanie interiérov. Boduje v súťaži o podnikateľský nápad a má šancu zmeniť sa na start-up. Tím sa dostal medzi 10 najlepších v sprievodných súťažiach Imagine Cup Blueprint Challenge a UX Challenge. V prvej porota hodnotí práve podnikateľský potenciál a scenáre využitia v praxi. V druhej ide o technické spracovanie. Skupinu tvorí Filip Mikle, Matej Minárik, Juraj Slavíček a Martin Tamajka.

Skenovanie interiéru projekt rieši pomocou zariadenia Kinect, ktorému pridávajú ďalšie funkcionality. Zároveň vyvíjajú softvér, ktorý umožní spájať zozbierané údaje a snímky a zredukovať rozsah tak, aby bol publikovateľný na webe a umožnil zákazníkom jednoduché ovládanie 3D modelu.„Ak sa s našou technológiou poprechádza realitný maklér po byte, zariadenie a softvér vytvorí 3D model a upraví ho do podoby a veľkosti, ktorú možno zverejniť na webe,“ vysvetľuje vedúci študentského tímu Šimko. Ďalšie funkcie systému by podľa neho mohli rozšíriť ponuku realitných kancelárií. „Systém by totiž umožňoval zákazníkom, ktorí prejavia o kúpu bytu či domu záujem, ‚pohrať sa‘ s interiérom a priestor si upravovať – vymeniť nábytok, zmeniť farby, posunúť steny,“ dodal.

Naši bodovali aj minulý rok

Na Slovensku sa tento rok podľa Hajdúchovej neuskutočnilo národné kolo Imagine Cupu. „Takže slovenské tímy mali situáciu ťažšiu – do súťaže sa zapojili online a do finále sa tak prebojovali v oveľa početnejšej medzinárodnej konkurencii,“ hovorí. Absolútni víťazi Imagine Cupu budú tento rok známi až v lete.

Na medzinárodnej súťaži študentov informatiky Imagine Cup minulý rok bodoval Speekle. Ide o program, ktorý pomáha logopédom a učí deti správnu výslovnosť. Študenti FIIT STU so Speeklom vyhrali aj súťaž o Podnikateľský nápad roka a projekt premenili na start-up.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM