Kornel Kubík Ostatné

TIP NA VÝLET: V ZOO v Schönbrunne zažijete dom hrôzy aj stretnutie s krotkými veveričkami

Neviete, kde máte v najbližšom čase zablúdiť, máte chuť na výlet a chcete vidieť množstvo tradičných, ale i tých menej známych zvierat na jednom mieste? Keď ste odpovedali áno, tak určite zablúďte do najstaršej zoologickej záhrady v Európe, ktorá sa nachádza v rakúskom Schönbrunne.

Ilustračný obrázok k článku TIP NA VÝLET: V ZOO v Schönbrunne zažijete dom hrôzy aj stretnutie s krotkými veveričkami
Zdroj: Dnes24.sk

Za 15 eur do ríše zvierat

Jedna z najlepších a najkrajších zoologických záhrad na svete sa nachádza takmer v centre mesta pri známom zámku Schönbrunn. Hneď pri vstupe vás možno zarazí cena, ktorá sa pohybuje v hodnote 15 eur za dospelú osobu, ale môžem vám garantovať, že peniaze, ktoré zaplatíte pri vstupe do ZOO rozhodne stoja zato.

Hneď po prejdení cez turnikety zistíte, že ste sa ocitli v jednom obrovskom zvieracom parku, z ktorého tak skoro určite nevyjdete. Pri takom rýchlejšom tempe, keď sa zastavíte v každom z pavilónov, urobíte si zopár fotiek, obzriete sa po suveníroch a budete pozorovať zvieratá pobehujúce vo voliérach zistíte, že ste v ZOO strávili také dobré štyri až päť hodín. Pre tých, čo si chcú pomalým tempom vychutnať pohľad na každé zviera, posedieť si pri ohradách a čakať, kým sa zvieratko predvedie v čo najlepšej póze vhodnej pre fotografov, tak strávia vo zvieracom parku aj celý deň.

Čaká na vás dažďový prales, polárny či púštny pavilón

Záhrada je rozdelená systematicky na niekoľko pavilónov. Návštevníci sa môžu pozrieť do dažďového pralesa, kde nájdete na dvoch poschodiach pravú džungľu z Bornea a na streche vás prekvapia visiace netopiere, či voľne lietajúce vtáčiky. Okrem dažďového pralesa sa môžete tešiť aj na obrovské terária a akvária, v ktorých máte možnosť zhliadnuť zvieratá z oblasti Amazonky a korálových útesov. Fanúšikovia hmyzu si prídu na svoje v insektáriu, kde máte možnosť vidieť hmyz od výmyslu sveta. Od malých lariev až po obrovské jedince. Polárny pavilón zastupujú tučniaky a tulene a oproti zimnej kráse sa môžete prejsť aj púštnym pavilónom.

Z Domu hrôzy niekedy vybehnete aj s krikom

Okrem zvierat, ktoré bežne nemáte kde stretnúť v rakúskej ZOO budete mať šancu vidieť aj domáce zvieratá ako kozy, somáriky, sliepky či korytnačky. Zaujímavosťou je, že v ohrade s kozami pracovníci, ktorí sa starajú o stravu zvierat, umiestnia seno pre kozy priamo na strechu ich príbytku. A keď idete okolo ich ohrady, tak kozičky si veselo vykráčajú po rebríku smerom na strechu a turisti ich majú šancu vidieť v plnej kráse už z diaľky.

Pre mňa veľkou zaujímavosťou bolo, že po priestoroch parku sa voľne pohybuje zopár pávov, ktorých si turisti fotia na počkanie. V pavilónoch okolo vás voľne poletujú vtáky z celého sveta.

Jedným z najdesivejších a najprekvapujú­cejších momentov, ktoré vo zvieracom parku zažijete je určite návšteva Domu hrôzy. Vstúpite do tmavej miestnosti, v ktorej takmer nič nevidíte, len počujete a cítite, že okolo vás poletujú živé netopiere. Tie máte šancu vidieť len o obrysoch. Neraz sa stane, že najmä nežnejšia časť pokolenia z tejto miestnosti vybehne s krikom von.

Pozrite si unikátny život mravcov na vlastné oči

Jednou z ďalších unikátností vo zvieracej záhrade je, že po celej dĺžke jedného pavilónu máte možnosť sledovať život mravcov v priesvitnej trubici, ktorá sa tiahne už od ich mraveniska. Niektorí ľudia strávia pri pohľade na usilovné mravce premiestňujúce kúsky listov a potravy aj celé hodiny. Rovno nad nimi máte možnosť pozorovať aj vývin motýľov. Od kukiel, ktoré sú zakuklené sa možno dočkáte aj toho, že z nej vylezie dospelý motýľ, ktorý vylietne do sveta. Okrem týchto spomínaných zvierat sa určite zastavte aj pri výbehoch so žirafami a slonmi, kde sa momentálne nachádzajú mláďatá.

A čo by to bola za ZOO, keby ste v nej nenašli opičky? Tie stretnete na viacerých miestach, od tých najväčších po úplne maličké, ktoré sú už na pohľad úplne rozkošné.

Cestou ku autu stretnete aj krotké veveričky

Ale najväčšou atrakciou záhrady sú nepochybne pandy veľké. Tieto zákonom chránené zvieratá boli privezené v roku 2003 z Číny. Niekedy sa však stane, že tieto roztomilé čierno-biele medvedíky nemajú náladu na turistov a večné fotenie sa, tak sa im radšej otočia zadkom :) A keď už budete unavení od nekonečného chodenia po celom areáli záhrady, tak si môžete vybrať jeden z bufetov alebo reštauráciu, kde sa môžete občerstviť. Mladších určite zaujmú preliezačky od výmyslu sveta a rôzne atrakcie, kde sa môžu vyblázniť. Keď budete opúšťať ZOO, tak vám odporúčam, aby ste cestou ku parkovisku cez park pozorne sledovali okolie. Neraz sa stane, že k vám pribehnú veveričky, ktoré sú krotké a nechajú sa kŕmiť priamo z ruky.

Takže, keď nemáte ešte plán na víkend a máte čas, tak pobaliť veci a smer Rakúsko. Určite sa máte na čo tešiť.

Student24/Simona Ivančáková

Foto: autorka

TIP NA VÝLET: ZOO v Schönbrunne
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM