Jaroslav Dodok Rôzne

Študenti pozývajú v deň konca sveta k celovečernému filmu: To len zachraňujem svet

Tomu sa vraví obdivuhodný počin študentov. Na začiatku roka padli prvé nápady, v auguste prvá klapka a v piatok odpremiérujú celovečerný film To len zachraňujem svet. Podarí sa to?

Ilustračný obrázok k článku Študenti pozývajú v deň konca sveta k celovečernému filmu: To len zachraňujem svet
Foto: Jaroslav Dodok

Natáčali 12 hodín denne

Tvorcovia amatérskeho filmu z SG-production majú na svojom konte už nejeden krátky film či videoklip, avšak celovečerná snímka je pre nich prvotinou. Viac než 50 členný štáb mladých ľudí niekedy za celý deň stihol natočiť iba tri minúty, inokedy bol na pľaci aj dvanásť hodín. Nakrúcalo sa v škole, kde si matematikára zahral riaditeľ školy, babská jazda v kaviarni, ale aj na prázdnom námestí o piatej ráno.

Sci-fi aj romantika

Dej filmu sa odohráva v školskom prostredí, avšak nejde o klasický tínedžerský film . „Nesie v sebe hlbšiu myšlienku: aby ľudia boli sami sebou, nebáli sa sveta a aby našli v sebe niečo skryté. Každý človek môže akousi maličkosťou prispieť k zlepšeniu sveta, a tým ho spoločne zachránime,“ vraví o snímke autor scenára a tiež režisér Stanislav Griguš.

Hlavná chlapčenská postava zaiste bude blízka nejednému divákovi – Sebastián je utiahnutejší a najmä od srdca dobrý človek, a to mu prináša viac utrpenia ako úspechov. Jedného dňa sa okolo neho začnú diať pozoruhodné veci, vďaka čomu dostane šancu zmeniť svoj život k lepšiemu a zachrániť aj jemu blízkych ľudí. Vo filme nájdete aj stopy, romantiky, sci-fi humoru, ale aj momenty, ktoré divákov zamrazia.

Návod na úspech? Majte triezvy pohľad a vážte si kritiku

Pre väčšinu ľudí sa môže zdať nemožné natočiť film už v študentských časoch. Stanislav prezrádza svoj návod na úspech: „Stačí naozaj chcieť, a je potrebné tomu aj veriť. Treba mať na vec triezvy pohľad, nasadiť si latku tak vysoko, aby sme ju zvládli preskočiť a nemuseli sme ju potom okľukami podliezať.“

Stanislav pridáva ešte jednu radu, ktorá sa netýka iba natáčania filmu: „Vážte si kritiku – najmä negatívnu – zamyslite sa nad tým, poučte sa z nej a nebuďte nikdy úplne spokojní.“

Koniec sveta? To je iba náhoda

Film To len zachraňujem svet bude mať premiéru v kežmarskom kine Iskra 21. decembra 2012 o 19.00 a 21.00, teda v deň údajného konca sveta. Stanislav to však schválne nenaplánoval. Tento piatok vybral, pretože pred Vianocami bude už väčšina doma a mať menej povinností. „Až potom som si uvedomil, že ten deň má byť povestný koniec sveta. Tak uvidíme, či sa nám ho podarí zachrániť,“ uzatvára s úsmevom Stanislav Griguš.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM