Jaroslav Dodok Univerzity

15 000 eur získal speekle, ktorý pomôže logopédom naučiť deti správne rozprávať

Dlhoočakávané finále súťaže vysokoškolských projektov Skvelí mladí podnikatelia vyvrcholilo v Bratislave v stredu 29. mája. Víťazný projekt Speekle na podporu domáceho precvičovania výslovnosti u detí s rečovými poruchami získal 15 000 € na rozvoj podnikania.

Ilustračný obrázok k článku 15 000 eur získal speekle, ktorý pomôže logopédom naučiť deti správne rozprávať
Foto: Jaroslav Dodok

Start-upy vysokoškolákov hodnotila porota v zložení Lucia Haraksimová (Hyundai Motor Slovakia), Vanda Franciscy (Junior Achievement – Young Enterprise Europe), Marek Timko (Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania), Ivan Debnár (The Spot), Juraj Kavecký (VTP Žilina) a Juraj Porubský (Forbes). Svoje hodnotenia zamerali na inovácie a vplyv na komunitu, finančnú výkonnosť projektu či príležitosť pre rast.

Z prvého výberového kola postúpilo do finále 5 start-upov. Vo finále sa tak stretli projekty na vývoj a výrobu alternatívnych technologických produktov, prostredie na prepojenie výskumu a projektov vznikajúcich na vysokých školách, alebo špeciálny softvér pre asistenčné a zdravotnícke roboty.

Najlepšie hodnotenie poroty získal projekt Speekle, ktorého cieľom je motivovať deti k logopedickým cvičeniam pomocou zábavných počítačových hier. Sú vyvinuté tak, aby prostredníctvom inovatívnych technológií, zefektívnili aj samotnú prácu logopéda s pacientom.

Študenti Fakulty informatiky a informačných technológií STU vyvinuli systém hier pre deti v predškolskom veku. „Sledujú pohyb jazyka dieťaťa, rozpoznávajú problematické hlásky a priebežne vyhodnocujú úspešnosť na vzhľadom na zvolenú náročnosť,“ upresňuje Veronika Štrbáková.

Speekle musí získané finančné zdroje využiť na podnikanie. „V najbližších dňoch sa chystáme spustiť beta verziu nášho systému a poskytnúť ju na testovanie logopédom a najmä našej cieľovke – malým deťom. Dúfame, že časom bude Speekle štandardnou súčasťou rečovej terapie, a to nielen na Slovensku,“ dodáva víťazný tím v zložení Veronika Štrbáková, Miroslav Šimek, Ondrej Galbavý a Peter Demčák.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM