Jaroslav Dodok Životný štýl

33 zamestnaní v 33 krajinách: Misia mladíka sa pomaly končí

Misia, v ktorej chcel mladý Francúz vyskúšať 33 zamestnaní v 33 krajinách sa po 18 mesiacoch pomaly blíži ku koncu. Jana Lachnera čakajú už len dve pracovné pozície v Portugalsku a v Taliansku, o tom, čo bude robiť po skončení projektu, zatiaľ nepremýšľa.

Ilustračný obrázok k článku 33 zamestnaní v 33 krajinách: Misia mladíka sa pomaly končí
Foto: Jaroslav Dodok

Rozhodol sa vyskúšať čo najviac zamestnaní

Existujú ľudia, ktorí zotrvajú na svojich pracovných pozíciách celý život. Jan Lachner, 25-ročný rodák z Francúzska, sa rozhodol, že k nim patriť nebude. Namiesto toho sa pustil do unikátneho projektu, v ktorom chcel vyskúšať 33 zamestnaní v 33 krajinách v priebehu asi 33 týždňoch. Po takmer roku a pol na cestách sa jeho misia pomaly blíži k úspešnému koncu.

Lachner sa uplynulý týždeň presunul do Veľkej Británie, kde ako potápač začal čistiť obrovské vodné akváriá. Ide už o jeho 31. zamestnanie v rámci projektu Euro-Jobs, do ktorého sa pustil v novembri 2011. „Vždy som premýšľal o tom, aký by bol môj život, keby som sa narodil v inej krajine a vyrastal v inej rodine s iným vzdelaním,“ uviedol mladík, ktorý prvých 12 rokov svojho života prežil v Nemecku, aby sa následne s rodinou presťahoval do Francúzska. „Chcel som opustiť svoju zónu bezpečia a vrhnúť sa do neznáma, aby som sa naučil niečo o druhých ale aj o sebe,“ uviedol Lachner.

Učil flamenco, varil pivo

Za uplynulých 18 mesiacov pracoval ako rybár na Malte, učiteľ flamenca v Španielsku, archeológ v Grécku, kuchár v Monaku či klenotník v Litve. Okrem toho sa priučil výrobe piva v českom pivovare, vyrábal alpské rohy vo Švajčiarsku, navrhoval nábytok vo Švédsku, staral sa o zvieratá v Estónsku a neobišiel ani Slovensko, kde v apríli minulého roka pracoval ako asistent rozvoja v spoločnosti Battery Gurus, ktorá sa zaoberá servisom a prevádzkou olovených akumulátorov.

„Mám za sebou už mnoho výziev, ale žiadna nebola taká napínavá ako táto,“ uviedol Lachner, ktorý najbližšie dni strávi v akváriu spolu so žralokmi, krabmi a korytnačkami. Za prácu, ktorú vo svete vykonáva, väčšinou nie je platený. Za dlhé mesiace na cestách tak namiesto ukladania financií na vkladné knižky zostáva v mínuse takmer 12-tisíc eur. Ako negatívum to však nevníma.

K projektu ho naviedla zvedavosť

„Pred týmto projektom som chvíľu pracoval vo firme Rolls-Royce,“ uviedol vyštudovaný letecký inžinier. „Bol som prekvapený množstvom ľudí, ktorí v závode strávili celý život. Boli v rovnakom zamestnaní celé roky a nikdy nepoznali nič iné. Určite väčšina z nich bola veľmi spokojná, ale zrazu som si uvedomil, že chcem vedieť, čo svet ponúka, než sa vrátim k letecko-navigačnému odboru. Som prirodzene zvedavý a chcel som dokázať, že človek môže robiť akékoľvek zamestnanie bez ohľadu na svoju národnosť,“ vysvetlil Lachner.

Niektoré zamestnania Francúza prekvapili, v ďalších sa zasa našiel. „Najlepšie zážitky mám asi z Česka, kde som sa učil variť pivo, z Islandu, kde som pracoval ako fotograf, z Dublinu, kde som bol barmanom a aj z Grécka, kde som pracoval ako archeológ.“

Mladý Francúz uvažuje o knihe

Mladíka teraz čakajú ešte posledné dve krajiny. Z Veľkej Británie pocestuje do Portugalska, kde bude pracovať vo firme zaoberajúcej sa výrobou korku, misiu zakončí v Taliansku na zatiaľ neznámej pozícii.

Zručný mladík, ktorý hovorí plynule po anglicky, nemecky, francúzsky a španielsky, konkrétne plány po návrate domov zatiaľ nemá. „Možno o svojich zážitkoch napíšem knihu, kto vie,“ dodal Lachner.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM