Univerzity

7000 cudzincov zo 128 krajín: Toľkých už pripravila Univerzita Komenského na štúdium v SR

Univerzita Komenského v Bratislave (UK) jazykovo a odborne pripravila na vysokoškolské štúdium na Slovensku takmer 7000 zahraničných frekventantov zo 128 krajín sveta. Nechýbajú medzi nimi Austrália, Japonsko, Čína či Ekvádor.

Ilustračný obrázok k článku 7000 cudzincov zo 128 krajín: Toľkých už pripravila Univerzita Komenského na štúdium v SR
Zdroj: TASR

Ich výučba prebieha od roku 1960 v Útvare pre jazykovú a odbornú prípravu Centra ďalšieho vzdelávania UK (CĎV UK).

Jazyková a odborná príprava krajanov a cudzincov na UK je určená pre absolventov stredných a vysokých škôl v ich domovských krajinách, ktorí sa rozhodli študovať na UK, resp. inej vysokej škole na Slovensku. „Takáto príprava trvá 10 mesiacov a zahŕňa vyše 1000 hodín, pričom primárnym a jediným vyučovaným jazykom je slovenčina. Vyučovanie prebieha dvojsemestrálne, vo forme seminárov a cvičení – 30 až 32 hodín týždenne,“ približuje metodička jazykovej a odbornej prípravy pre cudzincov a krajanov Katarína Nevrlová z CĎV UK.

Tento typ vzdelávania v slovenskom jazyku doposiaľ využili frekventanti zo 128 krajín sveta zo všetkých kontinentov. Nechýbajú medzi nimi Austrália, Japonsko, Čína, Egypt, Sýria, Keňa, Peru či Ekvádor. Najviac zastúpenými krajinami boli Ukrajina, Rusko a Moldavsko. Pomer mužov a žien, ktorí na UK absolvovali jazykovú a odbornú prípravu, je približne rovnaký.

Študenti, ktorí na UK absolvujú jazykovú a odbornú prípravu krajanov a cudzincov, sa delia na niekoľko druhov – štipendisti vlády SR, ktorí pochádzajú z rozvojových krajín a poberajú štipendium z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, alebo Slováci, ktorí žijú v zahraničí a k nám prichádzajú na základe medzinárodných a bilaterálnych dohôd. Ostatní študenti sú samoplatcami, ktorí si vzdelávanie platia sami. V akademickom roku 2014/2015 eviduje CĎV UK 80 zahraničných študentov, ktorí sa vzdelávajú v tomto programe.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM