Kornel Kubík Životný štýl

Adam (24) sa popri škole venuje netradičným projektom: Ich cieľom sú krásne úsmevy

Je mladý a chce zlepšiť svet. Minimálne tým, že deti v škôlke, ale aj ľudí na ulici učí, ako sa správne starať o zuby. Okrem štúdia na univerzite sa venuje viacerým projektom a osobnému rozvoju. Vďaka nemu vraví, že veta „nedá sa a nie sú peniaze“ nie je pravdivá.

Ilustračný obrázok k článku Adam (24) sa popri škole venuje netradičným projektom: Ich cieľom sú krásne úsmevy
Zdroj: Dnes24.sk

Reč je o 24-ročnom študentovi zubného lekárstva Adamovi Mikušovi. Tento mladík nemá rád pasívny prístup, miluje inovácie a ak vidí, že niečo nefunguje tak, ako by mohlo, snaží sa nájsť riešenie na zlepšenie.

Vedomosti zo školy uplatňuje v projektoch

Adam je momentálne v piatom ročníku na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. „Rozhodnutie stať sa zubárom padlo po zvážení viacerých smerov štúdia a vyhrala zubarina, lebo je to veľmi pekné povolanie spojené s úsmevom, kde sa staráme o to, aby bol nielen krásny, ale aj zdravý,“ prezradil dôvod výberu odboru, ktorý študuje.

Mladík sa okrem štúdia v škole venuje aj rôznym projektom v oblasti dentálnej hygieny. „Prvým projektom je Dental Alarm, čo je jediný celoslovenský osvetový program zameraný na prevenciu ústneho zdravia detí. Tento program robia študenti zubného lekárstva v materských a základných školách. Doteraz sa nám podarilo odškoliť 1 600 škôl a škôlok, čo je vyše 73 000 detí.“ povedal Adam.

„Druhý projekt sa nazýva Spolu za zdravý a krásny úsmev, kde sa riadime heslom – keď neprídu pacienti do ambulancie, musia prísť lekári do ulíc. Od 23. apríla do 6. mája budeme v uliciach 18-tich miest po celom Slovensku školiť ľudí, ako si správne čistiť zuby a zodpovieme im otázky o zuboch, ktoré ich zaujímajú. Každý od nás dostane kefku zdarma,“ prezradil Adam. Projekt za Spolu za zdravý a krásny úsmev organizuje Slovenský spolok študentov zubného lekárstva, ktorého členom je aj budúci zubár.

Rozvojový program ho posunul smerom dopredu

Adam je však popri štúdiu zubného lekárstva a organizácii rôznych projektov aj študentom Nexteria Leadership Academy. Ide o 3-ročný rozvojový program pre študentov, ktorí sú proaktívni a nechce sa im čakať len na to, že dostanú do ruky diplom s titulom. „Tento pogram zastrešuje Nexteria – neziskové združenie ľudí, ktorí veria, že aktívni a vzdelaní ľudia sú kľúčom k zlepšeniu budúcnosti Slovenska,“ objasnil Adam. Poznamenal, že študenti sa môžu do programu prihlásiť do 30. apríla.

Adam potvrdil, že v dnešnej dobe nestačí mať len vysokoškolský titul a treba na sebe naozaj pracovať. „V rámci Leadership Academy máme workshopy na rozvoj prezentačných a komunikačných zručností, kariérne poradenstvo, možnosť stážovať v partnerských firmách, môžeme si vybrať svojho mentora. A čo je najlepšie, tak každý študent získava bohatý network kontaktov na ľudí rôznych vekových kategórií, ktorí v živote už niečo dokázali,“ vymenúval Adam, čo mu umožnil program.

Ľahšie si nájdete prácu

Keby ste sa Adama spýtali, či mu program pomohol v osobnom rozvoji, tak vám odpovie asi takto: „Otvorilo mi to oči. Dnes viem, že veta „nedá sa a nie sú peniaze“ nie je pravdivá. Ak máte dobrý nápad a makáte, viete dostať podporu, o ktorej ste ani nesnívali.“

Budúci zubár je človek, ktorý na sebe rád pracuje a vzdeláva sa. A presne toto odporúča každému študentovi. „Je pravda, že ďalšie vzdelávanie sa popri výške berie čas a niekedy aj energiu a možno už nebudete mať čas na každé pozvanie na pivo. Určite však zúročíte to, čo ste sa naučili, už počas štúdia. Vďaka programom, ako je Leadership Academy, ale aj iným rôznym stážam, konferenciám, fóram a workshopom, je potom ľahšie dostať sa k dobrej práci,“ uzavrel Adam Mikuš.

Student24/Simona Ivančáková
Foto: archív Adama Mikuša

Prečítajte si aj: Koniec plastových fliaš? Študenti navrhli lacný obal na vodu, ktorý sa dá jesť!

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM