Kornel Kubík Univerzity

Aké uplatnenie nachádzajú absolventi VŠ? Až 46 % nikdy nepracovalo v odbore, ktorý vyštudovali!

Minister školstva dnes priniesol prvé výsledky prieskumu o uplatnení absolventov vysokých škôl na trhu práce. Zároveň predstavil nový portál, na ktorom budú informácie aj o priemerných platoch absolventov.

Ilustračný obrázok k článku Aké uplatnenie nachádzajú absolventi VŠ? Až 46 % nikdy nepracovalo v odbore, ktorý vyštudovali!
Zdroj: TASR

Dáta o absolventoch pochádzajú zo Sociálnej poisťovne a z prieskumu Centra vedecko-technických informácií (CTVI), do ktorého sa zapojilo 15.344 magistrov a inžinierov v dennej forme štúdia.

Priepastné rozdiely v platoch

Pri analýze údajov zo Sociálnej poisťovne sa ukázali priepastné rozdiely v platoch, ktoré presahujú aj 1000 eur. Najlepšie zarábajú absolventi fakúlt orientovaných na informatiku a elektrotechniku. Títo študenti majú zároveň takmer 100-percentnú úspešnosť zamestnať sa v odbore, ktorý vyštudovali. Výrazne menej zarábajú absolventi sociálnych a humanitných vied.

Takmer polovica respondentov, 46 percent, nikdy nepracovala v odbore, ktorý vyštudovala, a len 35 percent vysokoškolákov pracuje vo svojom odbore po celý čas od ukončenia štúdia.

Taktiež pribúdajú študenti, pre ktorých pracovný trh nemá priestor. Až 20 percent skončených vysokoškolákov vo svojom zamestnaní diplom vôbec podľa vlastných tvrdení nepotrebuje.

V budúcnosti sa bude podľa ministra školstva Juraja Draxlera dôležité pozrieť na to, ktoré odbory sa financujú. Tam, kde je vysoká nezamestnanosť absolventov, by mali nastať zmeny. „Jednoducho to nemá zmysel, aby sme dávali financie tam, kde existuje extrémne vysoká neuplatnenosť na trhu práce,“ zdôraznil na dnešnej tlačovej besede minister.

Kvalita diplomu čoraz dôležitejšia

Pri rozhodovaní, na ktorú vysokú školu si podať prihlášku, či aký študijný odbor študovať, pomôže stredoškolákom nový portál lepsieskoly.sk. Zverejnené budú na ňom napríklad informácie o priemerných platoch absolventov vysokých škôl, či ich uplatnenie na trhu práce. Portál oficiálne spustia vo štvrtok (12.2.).

„Pre budúcich študentov alebo absolventov, ktorí chcú ďalej rozvíjať svoje vedomosti, je dôležité, aby mali údaje o tom, ako sa vlastne budú môcť uplatniť po tom, keď vyštudujú daný odbor,“ priblížil minister.

Podľa jeho slov sa ľudia budú musieť čoraz viac rozhodovať na základe kvality diplomu, ktorý získajú. „Trh sa začne postupne prečisťovať a firmy sa budú viac pozerať na to, akých kvalitných absolventov odkiaľ získavajú,“ dodal minister.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM