Jaroslav Dodok Rôzne

Atraktívne vzdelávanie motivuje deti aj počas leta

Svet internetu a najnovších infokomunikačných technológií spoznali študenti Detskej Univerzity Komenského počas workshopu, ktorý DATALAN pripravil spolu so spoločnosťou Cisco.

Pre školákov si pripravili veľa zaujímavostí Najprirodzenejšiu detskú vlastnosť, zvedavosť, podporila už po druhý krát počas leta** Detská Univerzita Komenského** (DUK) Online. Pre žiakov vo veku 9 až 14 rokov ju organizuje Divadlo Aréna v spolupráci so spoločnosťou DATALAN.

Mladí študenti sa vďaka nej mohli dozvedieť napríklad to, prečo potrebujeme prezidenta, prečo je krv najvzácnejšia tekutina, i to, prečo lietadlá lietajú. V ôsmich interaktívnych, zábavných a poučných prednáškach sa deti rozvíjali v oblasti medicíny, fyziky, biológie, v technológiách, matematike, ale aj v otázkach zodpovedného prístupu k životu a svojmu okoliu.

Informačné technológie študentov lákajú Tento rok sa prihlásilo 170 malých vysokoškolákov, čo je o vyše 50 percent viac ako v minulom roku.** „Sme radi, že naša snaha prinášať do školstva nové prístupy s využitím najmodernejších informačných technológií sa aj v podobe DUK Online stretla s pozitívnou odozvou,“** hodnotí člen predstavenstva spoločnosti DATALAN Marek Paščák. Podľa neho skúsenosti z aktuálneho ročníku potvrdzujú, že online vzdelávanie je aj na Slovensku nielen plnohodnotnou, ale aj veľmi atraktívnou formou vzdelávania a vie sprostredkovať užitočné vedomosti už žiakom základných škôl.

Študovať ste mohli aj pri mori Detskú Univerzitu Komenského Online navštevovali deti prakticky zo všetkých regiónov Slovenska, od Bratislavy cez Dunajskú Stredu až po Medzilaborce. „Ak by nebolo možné študovať online, nemohol by som prednášky absolvovať a nedozvedel sa kopu zaujímavých informácií. Výhodou bolo aj to, že som si ich mohol vypočuť aj na prázdninách v Tatrách, alebo pri mori, stačilo mať notebook,“ prezradil v rámci súťaže Čo sa mi najviac páčilo na DUK Online Matej z Bratislavy.** „Veľmi rada sa učím, ale bývam ďaleko od Bratislavy. Túžila som ísť na detskú univerzitu a veľmi som sa potešila, že som ju mohla absolvovať cez počítač,“ **myslí si Daniela z Granč-Petroviec.

Deťom sa podľa ich vlastných vyjadrení páčili predovšetkým prednášky o lietaní, krvi, ale aj právach a povinnostiach hlavy štátu, o ktorých rozprával prezident SR Ivan Gašparovič. Najviac mladých študentov sa zúčastnilo práve testu, ktorý vychádzal z jeho prednášky. Celkovo bola úspešnosť jednotlivých kvízov veľmi vysoká, keď v ani jednom prípade neklesla pod úroveň 95 percent, a testy o pomoci chorým deťom a zdravom životnom prostredí úspešne zvládli všetci zúčastnení.

//„To všetko svedčí o tom, že zriadením DUK Online sme urobili správny krok. Už teraz sa teším na jej tretí ročník, ktorý deťom prinesie ďalšie odpovede na otázky o fungovaní sveta, ktorý ich obklopuje,“ //hovorí riaditeľ Divadla Aréna, ktoré Detskú Univerzitu Komenského organizuje, jej zakladateľ a garant Juraj Kukura.

Účastníci online univerzity neboli v tomto roku odkázaní výlučne na internet. Traja vyžrebovaní sa zúčastnili aj návštevy parlamentu.

Svet internetu a najnovších infokomunikačných technológií spoznali študenti DUK intenzívne počas workshopu, ktorý DATALAN pripravil spolu so spoločnosťou Cisco v špecializovanej Telepresence miestnosti. Deti sa dozvedeli napríklad aj to, ako sa dá učiť bez papierov a zošitov, a ako je možné, že röntgenovú snímku môže posúdiť aj lekár vzdialený tisíce kilometrov.

Pre študentov je internet dôležitejší, než auto Okrem video prezentácií sa žiaci v Ciscu oboznámili s výsledkami prieskumu ktorý mapuje odlišnosti v prioritách súčasnej a predchádzajúcej generácie. Podľa štúdie až 64 percent študentov považuje internetové pripojenie za dôležitejšie než mať auto, a 50 percent by radšej stratilo peňaženku ako smartfón. O dôležitosti komunikácie cez najmodernejšie technológie svedčí aj fakt, že do roku 2015 pretečie internetom jeden zetabajt dát, čo je ekvivalent dvadsaťnásobku kníh naukladaných na seba od Zeme po Pluto.

„Vzbudzovanie záujmu detí o svet IT je dôležité, stačí si uvedomiť, že na európskom trhu bude už o pár rokov chýbať okolo 700 000 špeci­alistov, ktorí tieto technológie zvládajú,“ dodáva Marek Paščák.

student24/webnoviny ilustračné foto: archív st24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM