Adriana Blahová Šport

Basketbalisti z ulice uspeli v česko-slovenskej konkurencii!

Partia zlatomoravských basketbalistov B.W.A. sa dokázala presadiť na najprestížnejšom streetbalovom turnaji na Slovensku Ballers Indoor Streetball. V Martine skončili tretí po Prahe a Bratislave.

V semifinále mali chalani trochu smolu. Stretli sa v ňom s neskorším víťazom turnaja. „V zápase rozhodli súperove skúsenosti, výšková prevaha pod košom a v neposlednom rade aj výborná trojková streľba. Nám sa bohužiaľ strelecky nedarilo, a preto sme na súpera nestačili. Keby sme premenili dve, tri strely spoza trojkového oblúka, zápas mohol mať iný priebeh,“ hodnotí stretnutie Matúš Bošanský, hráč B.W.A.(Ballers with attitude). Domáci basketbalisti v zložení Matúš Bošanský, Matej Dvonč, David Jakubovič, Juraj Laktiš a Vladimír Rakovský sa tak museli uspokojiť s tretím miestom. Hrávajú spolu už dlhé roky, takže dobre poznajú svoje herné návyky, prednosti, ale aj nedostatky. Hráči B.W.A. nešli na turnaj s veľkými očakávaniami, aj keď zostavu mali dobre poskladanú. Matúš prezradil, prečo dosiahli taký dobrý výsledok. „Hrali sme bez zbytočných chýb a veľmi dôrazne v obrane, čo bolo podľa môjho názoru hlavným dôvodom nášho úspechu. Taktiež nám pomohlo, hlavne po psychickej stránke, že sme mali v tíme skúseného hráča, Juraja´´Defami´´ Laktiša, streetbalovú legendu na Slovensku."

Úspech B.W.A. je o to cennejší, že v Zlatých Moravciach sú podmienky pre tento šport viac ako mizivé. Ostatné športy sa u nás posúvajú vpred aspoň malými krokmi. Takmer každý z nich okrem basketbalu hrá nejakú ligu. Basketbalistom však nedávno zastavali aj betónové ihrisko s dlhoročnou tradíciou na Gymnáziu J. Kráľa. Teraz sú odkázaní na Dievčenskú odbornú školu, kde je len jeden kôš, a to nie vo veľmi dobrom stave. Navyše, neraz sa stalo, že tamojší susedia zavolali na basketbalistov políciu kvôli hluku. V zime hrávajú na Mojmírovej základnej škole. „Organizovaný basketbal teda v Zlatých Moravciach neexistuje,“ tvrdí Matúš. „Je to škoda, pretože ľudí, ktorí sa mu venujú, tu mame dosť. Dokonca aj takých, ktorí by vedeli reprezentovať mesto na turnajoch po Slovensku, ale aj v zahraničí. Problémom sú samozrejme financie, s tým však my nič nenarobíme.“ Pozitívom je, že nadšením a zanietením pre tento šport sa zlatomoravskí basketbalisti dokážu popasovať s neľahkými podmienkami a úspech ako ten v Martine ich v ďalšej snahe len motivuje.

streetball ZM
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM