Jakub Forgács Kultúra

Bystrickí metalisti z kapely Anstratus: Nedali sa odradiť a šplhajú sa za veľkým úspechom!

Už po tretí raz prebieha na Slovensku súťaž hudobných metalových kapiel Wacken Metal Battle Slovakia, ktorej víťaz si v lete zahrá na jednom z najväčších svetových festivalov Wacken Open Air v Nemecku. Do semifinále postúpila aj bystrická kapela Anstratus.

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí metalisti z kapely Anstratus: Nedali sa odradiť a šplhajú sa za veľkým úspechom!
Zdroj: Dnes24.sk

Porota pozorne počúvala nahrávky všetkých 29 prihlásených kapiel a do semifinálových kôl vybrala 12 skupín, šesť v skupine Východ a 6 v skupine Západ.

Každý z členov poroty mal k dispozícii 10 bodov pre kapely zo Západu a 10 bodov pre kapely z Východu. Body šesťčlennej poroty sa zrátali a kapely s najvyšším počtom bodov postúpili do semifinálových kôl.

Víťazi na Wackene, druhí na Gothoome

Kapela, ktorá vyhrá túto súťaž si v lete zahrá na jubilejnom 25. ročníku legendárneho svetového festivalu Wacken Open Air v Nemecku, ktorý každoročne navštevuje 80 tisíc fanúšikov z celého sveta. Organizátorom tejto súťaže sa podarilo dohodnúť aj spoluprácu s jediným slovenským rýdzo metalovým festivalom Gothoom Open Air Fest a kapela, ktorá skončí na druhom mieste získa automatickú miestenku práve na tento festival, ktorý už začína mať čoraz väčšie meno.

V semifinále aj Bystričania

V divízii Východ postúpila do semifinále aj bystrická thrash metalová skupina Anstratus. „Od prihlásenia do súťaže sme očakávali postup ďalej. Samozrejme, po semifinále očakávame a dúfame v postup ďalej a ešte ďalej,“ prezradil pre Bystrica 24 gitarista skupiny Miroslav Valocký.

Bolo pre členov kapely prekvapenie, že postúpili do semifinálového kola? „Ako začínajúca kapela s mladými členmi sme v to hlavne dúfali a verili, že nás posunú ďalej. Už na minulom ročníku tejto súťaže sme si dávali prihlášku, ale bohužiaľ sme sa ďalej nedostali. Tento rok nám to vyšlo a je to pre nás veľká česť,“ doplnil Valocký.

Chystajú energické vystúpenie, berú to ako veľkú príležitosť

Postupujúce kapely sa teraz predvedú fanúšikom a odbornej porote počas živých koncertov. Semifinále divízie Východ sa uskutoční v Košiciach 15. februára. „Na semifinále predvedieme Anstratus tak najlepšie, ako len vieme, čo znamená energické vystúpenie a thrash metal bez zbytočných prednášok, tak ako sa patrí. Porotu chceme zaujať práve tým, čo chceme predviesť a k tomu ukázať, že aj naša generácia nezabúda na kvalitu oldschoolovej hudby. U starších generácií chceme prebudiť nejakú tú nostalgiu,“ načrtol semifinálové plány gitarista Anstratusu.

V semifinálovej skupine Východ spolu s Anstratusom zabojujú o postup do finále aj skupiny Ravenclaw a Rightdoor z Košíc, Endless Main zo Zvolena, Tempe a Khadaver z Prešova. V skupine Západ budú o postup do slovenského finále usilovať skupiny Empyrion z Nitry, Revoltage a Mandragora z Bratislavy, Revenge Division z Považskej Bystrice, Stercore z Prievidze a Mindstorm zo Serede.

Z oboch semifinálových kôl postúpia do finále tri najlepšie skupiny. Finálový večer sa uskutoční 29. marca v Banskej Bystrici. Tam sa z víťazstva bude môcť tešiť iba jedna kapela, ktorá si v lete zahrá na prestížnom festivale Wacken Open Air. „Pre nás by víťazstvo znamenalo určite veľa a ak sa do legendárnej „mekky metalu“ dostaneme, budeme to brať ako veľkú a zaslúženú príležitosť,“ dodal Miroslav Valocký.

Foto: archív kapely

V bystrickej kapele Anstratus zavládla radosť: Postup do semifinále prestížnej s
1
Galéria
V bystrickej kapele Anstratus zavládla radosť: Postup do semifinále prestížnej s
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM