Jaroslav Dodok Kultúra

Cena mladého publika: Filmoví nadšenci zo Slovenska budú hodnotiť svetové filmy

European Film Academy - Young Audience Award, teda Cena mladého publika je podujatie celoeurópskeho rozmeru, ktoré sa uskutoční aj v Bratislave! Účastníci, ktorí sa na akcii zúčastnia, budú mať výnimočnú príležitosť, a to ohodnotiť z pozície poroty európske filmové snímky...

Ilustračný obrázok k článku Cena mladého publika: Filmoví nadšenci zo Slovenska budú hodnotiť svetové filmy
Zdroj: Dnes24.sk

Prostredníctvom troch filmov, premietaných počas jedného dňa, účastníci získajú možnosť priblížiť sa európskej kinematografii a zároveň poodhaliť svet vzniku filmov.

Projekt vznikol z iniciatívy Európskej filmovej akadémie (EFA) podnietiť záujem mladej generácie o európsku kinematografiu a kultúru. Istým spôsobom ide o vychovanie si budúcich ako divákov, tak aj tvorcov európskych filmov.

Účastníci Ceny mladého publika sú práve vo veku, kedy si začínajú postupne vytvárať svoj prvý vlastný názor. Práve preto je podstatné, aby mali možnosť zväčšiť svoje vedomosti v kultúrnej sfére, učiť sa konštruktívnej kritike a dokázať analyzovať prijímané informácie. To im pomôže nielen pri orientácii vo filmovej tvorbe, tak aj v iných oblastiach života.

Bratislava sa spojí s 30 mestami

Koncepcia Ceny mladého publika nie je založená len na pasívnom pozeraní 3 dlhometrážnych filmov. Ich sledovanie je len prvotným impulzom k aktivitám, čo prebiehajú v prestávkach. Celý deň je vedený moderátorom – odborníkom z audiovizuálnej oblasti, so skúsenosťami s prácou s deťmi. Moderátor deťom sprostredkuje formou dialógu informácie nielen ako film vzniká, ale aj ako sa na film dívať. Do programu budú pravdepodobne zaradené aj diskusie so slovenskými filmármi a hercami.

Bratislava sa vďaka Boileru už po tretíkrát dostane medzi viac než 30 európskych miest, kde Cena mladého publika súčasne prebieha.

Všetky zúčastnené mestá sú celý deň spojené prostredníctvom webkamery a facebooku, takže deti prichádzajú do vzájomnej interakcie nielen medzi sebou, ale aj s účastníkmi z celej Európy. Touto cestou sa stanú aktívnymi členmi európskej komunity.

Vyskúšajú si rolu porotcov

Po druhý rok sa podujatie v Bratislave uskutoční v DK Zrkadlový Háj. Výber tohto zaujímavého priestoru poskytuje organizátorom pripraviť pre účastníkov v prestávkach okrem diskusie aj rôzne interaktívne aktivity. Boiler bude, tak ako minulý rok, znova spolupracovať s občianskym združením Púpava, ktoré sa zameriava na prácu s deťmi (organizácia letných táborov, zážitkový pobytov, práca s deťmi s detských domovov).

Vďaka skúsenostiam animátoriek z tohto občianskeho združenia – Lucie Finkovej a Martiny Môťovskej, budú pre deti vytvorené také aktivity, ktoré budú hravou formou podporovať ich kreatívne myslenie, fantáziu a zároveň schopnosť spolupracovať a komunikovať medzi sebou.

Po premietnutí všetkých filmov sa účastníci dostanú do unikátnej pozície porotcov. Pomocou špeciálnych formulárov môžu filmy analyzovať a hodnotiť– vyskúšať si v praxi to, o čom sa celý deň bavia; zároveň môžu hlasovať o poradí.

Po zrátaní hlasov sú miestne výsledky odoslané EFA na celkové vyhodnotenie. Na webovej stránke EFA sú zverejnené informácie o filmoch, režiséroch, zúčastnených mestách a zástupcoch porôt z jednotlivých miest. Tí v závere dňa natočia krátke video, kde prezentujú poradie filmov za dané mesto.

To je následne súčasťou slávnostného odovzdávania cien v Nemecku, ktoré si účastníci môžu pozrieť prostredníctvom live streamingu na stránke EFA.

Prečítajte si aj:

Mladý Zvolenský umelec vydal ďalší videoklip. Tématikou upozorňuje ľudí na povrchnosť

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM