Miroslav Pomajdík Životný štýl

FOTO: V Spišskej je zvýšený počet krásavíc na meter štvorcový. V meste sa pripravujú mladé missky

V poradí už šiesty ročník Miss stredných škôl Slovenskej republiky je v plnom prúde. Na štvordňový pobyt, ktorý je zameraný na nácvik chôdze a choreografie, dorazili mladé krásky do Spišskej Novej Vsi. V ich nabitom programe je aj spoznávanie nášho mesta a Slovenského raja.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Spišskej je zvýšený počet krásavíc na meter štvorcový. V meste sa pripravujú mladé missky
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk

Novinky šiesteho ročníka sú postavené na nových vzdelávacích cieľoch, osvete a boji proti fajčeniu, či užívaniu alkoholických nápojov u dievčat, ale aj v zmenách vo fungovaní súťaže.

Musia byť nefajčiarky

Zaujímavou informáciou je aj nové kritérium na podanie prihlášky do súťaže: záujemkyňa o korunku kráľovnej krásy totiž musí byť nefajčiarka.

„Podľa našich informácií, ide o unikátnu súťaž v rámci Európy, lebo s takýmto zameraním sa nič podobné neorganizuje. Sú rôzne súťaže pre mladé baby, no len naša je výhradne pre dievčatá, ktoré študujú na strednej škole. Väčšinou obohacujeme túto súťaž tým, že jedno sústredenie je zamerané na nácvik, druhé býva ako poznávací zájazd, tento rok to bude v Miláne a tretie sústredenie bude v Chorvátsku, kde budú zhotovované booky pre dievčatá, aby mali z toho nejaký ten hodnotný výstup. Je to jeden z darov pre dievčatá od organizátorov súťaže,“ povedal riaditeľ Miss stredných škôl Slovenskej republiky Stanislav Šagáth.

Zaujímavosťou je, že počas finálového večera, okrem povinných jázd ako rozhovor, promenáda v plavkách a šatách, budú finalistky prezentovať svoje krátke videá, ktoré s pomocou organizačného štábu natočia a v ktorých predstavia nejakú zaujímavú lokalitu, alebo miesto zo svojho mesta, obce, či blízkeho okolia, ktoré odprezentujú divákom. Finálovým večerom sa to pre dievčatá nekončí. Po súťaží budú pracovať ako hostesky na rôznych zaujímavých akciách pre exkluzívneho partnera súťaže po celý rok.

Ako to vidia mladé krásky?

Boli sme sa pozrieť aj na nácvik choreografie a chôdze, ktorú dievčatá pilne precvičujú a ide im tom naozaj výborne. Oslovili sme aj niektoré z nich, ktoré sa s nami ochotne podelili o svoje dojmy zo súťaže.

Dominika Dubeňová (17) študuje v Bratislave na nemeckom bilingválnom gymnáziu. „Ja som nefajčiarka a ohľadom fajčenia sme pozerali počas našich sústredení rôzne dokumenty, ktoré ma na 100% odradili od pokušenia fajčiť niekedy v budúcnosti. Tieto dokumenty by som rada odporučila aj ďalším, lebo je to veľmi zaujímavé a ukáže to všetky negatíva tohto zlozvyku,” povedala nám Dominika.

Najviac sa obáva finále, keď tam bude účinkovať stres skombinovaný s prítomnými divákmi. Bojí sa, že sa môže stať naozaj hocičo a prípadný trapas bude do konca života niekde na videu. „Milo ma prekvapili dievčatá, lebo som očakávala, že niektoré nebudú až tak moc priateľské, ale všetky sú veľmi zlaté a dobre sa s nimi komunikuje,” uzavrela Dominika.

Kristína Oršulová (17) žije v Trenčíne a navštevuje Súkromné športové gymnázium v Trenčianskych Tepliciach. „Bola som raz fotiť v Poprade s jedným fotografom a on mi dal takého chrobáka do hlavy, lebo ma informoval, že sa bude konať táto súťaž a tak som sa rozhodla vyskúšať niečo nové a išla som do toho. Mám číslo jedna, čiže sa obávam toho, že keď pôjdem prvá, tak na niečo zabudnem, alebo niečo pokazím," povedala Kristína a doplnila, že najviac sa teší na finále, na množstvo prítomných ľudí, ktorým sa bude môcť predviesť.

Karin Klimentová (18) býva v Slovenskej Ľupči a navštevuje Gymnázium Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici. Do súťaže sa prihlásila kvôli tomu, že chcela spoznať nových ľudí a niečo sa aj naučiť, čo sa podľa jej slov podarilo. „Spoznala som aj nové miesta. Boli sme na túre v Slovenskom raji a bolo to veľmi zaujímavé a zažila som tam aj kúsok adrenalínu,” vyznala sa Karin.

Na začiatku sa bála najviac choreografie, pretože ako nám povedala, cíti sa byť v tejto oblasti dosť nešikovná, ale teraz sa cíti už oveľa sebavedomejšie. „Dosť problematické sú pózy a tá najťažšia nás ešte len čaká. Pri pózach sa musíte sústrediť na veľa vecí, musíte pozerať do hľadiska, usmievať sa a popritom robiť ďalšie veci. Zdokonalila som sa hlavne v chôdzi a spoznala som nových ľudí a nové názory,” uzavrela Karin.

Choreografka Miss stredných škôl 2014 Jana Zatráková dbá na to, aby sa dievčatá naučili správne chodiť a pózovať. „Dievčatá ešte čaká nácvik tanečnej choreografie, lebo musia robiť všetko spoločne a nemôže sa tam jedna pomýliť, lebo by to vyzeralo zle a bolo by to veľmi okaté. Dievčatá nie sú až tak zvyknuté chodiť na vysokých podpätkoch, aj pózovanie a chôdza je pre nich dosť zložitá a k tomu si musia dokázať zapamätať aj jednotlivé choreografie. Sú však šikovné a postupne sa do toho dostávajú,“ uzavrela choreografka.

Finalistky Miss stredných škôl v Spišskej
19
Galéria
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM