Jaroslav Dodok Životný štýl

Fotografka Martina Králiková začínala s otcovým fotoaparátom

V Michalovciach sa objavil nový fotografický talent. Hoci nikdy neštudovala fotografiu, dnes má za sebou svoju prvú výstavu a profesionálnemu remeslu sa začína venovať naplno. Začínala fotiť s otcovým fotoaparátom, dnes si požičiava bratov.

Prešla si rôznymi profesiami[/si­ze][/color]

Martina Králiková vyštudovala externe marketing na Fakulte masmediálnej komunikácie UCM v Michalovciach. Ostala verná svojmu rodnému mestu. Kým sa dostala k profesionálnemu fotografovaniu, vykonávala rôzne zamestnania, napokon sa našla vo fotografii. //

"Začala som ako ekonómka, neskôr ako kultúrna pracovníčka v galérii, technička archeologických výskumov, mediálna propagátorka, predajca reklamy či administratívna pracovníčka a popri tom som sa venovala písaniu článkov a foteniu pre médiá,“// objasňuje svoju cestu Králiková.

Prvá výstava ju posunula bližšie k snu[/size][/co­lor]

V júni mala svoju prvú výstavu v galérii Mestského kultúrneho strediska v Michalovciach­.//** ,,Už dlhší čas som uvažovala nad výstavou, ale až teraz sa mi to podarilo zrealizovať a za to som vďačná Ivane Mochorovskej, ktorá mi navrhla vystavovať fotografie spoločne so šperkárkou Emíliou Rudincovou.“** // Nazvala ju Metamorfózy prírody. Fotky rozdelila do troch častí, krajina, portrét života, rastliny a prírodné zátišia.

S foťákom otravovala už od malička[/size][/co­lor]

**,,Pamätám sa, keď si otec kúpil prvý foťák, tiež veľmi rád fotil a sám si aj fotky vyvolával, mohla som mať asi sedem rokov,“ **pokračuje, že vždy si ho obzerala a hrala sa s ním.

Neskôr skúšala robiť fotografie s otcovým fotoaparátom.//** ,,Keď som fotila dedka pri nejakej práci vždy na mňa hundral, prečo ho stále toľko fotím, chcela som si dedka uchovať na fotografiách ako živú spomienku,“** //hovorí s úsmevom.

Fotoaparátom zachytávala všetko, čo ju zaujalo, najmä prírodu. ,,Postupom času som sa niečo naučila od svojho brata Petra Králika, multimediálneho umelca a kamarátky Veroniky Bažalikovej, profesionálnej fotografky,“ prezrádza Králiková. V detstve začínala s otcovým fotoaparátom, dnes si požičiava bratov.

Inšpiruje ju tunajšia príroda[/size][/co­lor]

Fotografuje rôzne akcie, deti, rodiny, no najviac ju inšpiruje príroda.//** ,,Trávim v nej veľa času, čo sa odráža aj na mojich fotografiách.“ //**Hovorí, že to nie je povrchný pohľad ani vnímanie prírody, ale prechádza od veľkých celkov k detailom až k makrofotografii.

Krásu krajiny a prírody vidí v jej prirodzenosti, čo je podľa nej v dnešnej dobe umelých postprodukčných vstupov do fotografií atypické až výnimočné. Fotografuje za každého počasia.// **,,Minule mi jeden ujo vravel, keď začalo pršať a ja som sa vybrala na prechádzku – Martinka, ako vidím ty fotíš za každého počasia, či sneží, prší.“ **//

student24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM