Od Vás

Gymnazisti premenili tmavú triedu na modernú študovňu

Každý nápad sa začína obyčajným stretnutím ľudí, ktorý majú chuť zmeniť niečo kolo seba a vyskúšať niečo nové a svojím spôsobom výnimočné. Ako obvykle sme sa stretli skupinka mladých ľudí na projektovom krúžku, ktorý prebieha na našej škole- Gymnáziu M.R. Štefánika v Novom Meste nad Váhom.

Ilustračný obrázok k článku Gymnazisti premenili tmavú triedu na modernú študovňu
Zdroj: Dnes24.sk

Debatovali sme o našej škole, aké aktivity by sme mohli podniknúť… tu ma napadla jedna otázka a obratom som sa opýtala: ,,Čo vy by ste najviac chceli uskutočniť na škole?“ Jednohlasne som započula jednoznačnú odpoveď- ,,Chceme študovňu“. A tu, práve v tejto chvíli, sa zrodil nový nápad, na ktorom sa oplatilo ďalej pracovať a rozvíjať.

Lenže nič nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Neľahkým orieškom bolo získať priestor, ale napokon nám pani riaditeľka uvoľnila menšiu triedu v suteréne školy. Táto miestnosť bola tmavá, stará a nepôsobila na človeka veľmi príjemne. Preto sme sa rozhodli priestor presvetliť a dodať mu jeho stratenú energiu.

Lenže odkiaľ získame peniaze? Akoby nám osud prial, objavili sme na internete grantovú ponuku od Trenčianskej nadácie Nové nápady na Váhu 2013, tak prečo to neskúsiť? Trenčianska nadácia nám projekt schválila a poskytli nám grant v hodnote 500 eur, za ktorý sme veľmi vďační.

Keďže táto čiastka nepokrývala všetok materiál, ktorý sme sa rozhodli použiť, navštívili sme mestský úrad , tu v našom meste, od ktorého sme získali podporu 300 eur, za ktorú takisto veľmi ďakujeme. Celková finančná podpora sa teda dotýka sumy 800 eur.

Projekt sa realizoval vo februári a marci, pričom v marci prebehla samotná realizácia cca od 3. do 18. marca 2014. Realizácia prebehla pod rukami šikovného 7-členného tímu pozostávajúceho zo šiestich študentiek a jedného pedagóga a pod vedením triednej profesorky. Snáď by sa hodilo i touto formou poďakovať priamo daným osobám- Kataríne Haviernikovej, Alici Jaškovej a Lenke Kratochvílovej, bez ktorých by tento projekt nevyšiel tak fantasticky a Mgr. Vladimírovi Kucekovi, ktorý taktiež položil ruku k dielu.

Spoločne sme vytvorili zo staršieho priestoru malej, tmavej triedy na praktickú študovňu, ktorá je plná moderných trendov. Na stenách sa nachádza strom z magnetickej farby, kde si študenti môžu nechávať odkazy pripnuté magnetkami, magnetická biela tabuľa, veľká mapa sveta, motivačné citáty a farebné poličky plné knižiek. Takže študent, ktorý má práve voľnú hodinu, čaká na autobus, chodí na projektový krúžok alebo sa len chce zrelaxovať, môže využiť pohodlnú pohovku alebo sa zvaliť do veľkých sedacích vakov, iní sa zas môžu učiť, pretože tu ostali aj nejaké stoly a stoličky, ktoré sme tiež povymieňali za modernejšie alebo ich upravili.

Dve steny sú marhuľovo oranžové, druhé dve zas smotanové čím nadobudol tento priestor úplne nový vzhľad. Dotiahli sme každý detail a pri realizácií sme získali množstvo skvelých zážitkov, hoci sme vždy pracovali až po škole – vo svojom voľnom čase.

Čo dodať, už len snáď môžem ako hlavná iniciátorka projektu opomenúť, že i ostatní mladí ľudia sa môžu práve našim príbehom inšpirovať a pozitívne pretvárať svoje okolie. No nie je to úžasné, že hoci ste mladý stredoškolák a máte len euro vo vrecku, zmeniť niečo okolo seba, spraviť niečo pre ľudí a prispieť k rozvoji školy či mesta? :)

Autor: Petra Zemaníková

Tmavú triedu na gymnáziu sme premenili na modernú študovňu
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM