Jaroslav Dodok Ostatné

Hody v Plaveckom Štvrtku: Hudba, tanec grilovačka...

Mesiac august je okrem letných festivalov aj obdobím hodových osláv, ktoré sú na záhoráckych dedinách každoročne veľmi populárne. Len tento víkend sa konali na Záhorí hody v troch dedinách, okrem iných aj v Plaveckom Štvrtku.

Včera o jednej hodine popoludní sa v Plaveckom Štvrtku konal krojový sprievod obcou, práve ten odštartoval oficiálny program hodových slávností. Tie sa tu konajú pravidelne každý rok. Hody sú príležitosť stretnúť sa s rodinou, priateľmi i známymi, ktorí prichádzajú z okolia. Býva zvykom, že sa ľudia schádzajú oproti obecnému úradu, kde je pripravené posedenie pred tribúnou.

Do tanca hrali folklórne skupiny Gbelan, Karpatská kapela a prišla aj BOŽANA, ktorá zaspievala známe jadranské hity. Okrem spevákov vystúpili i tanečné skupiny, tie predstavili umenie orientálnych i tradičných tancov. O večernú zábavu sa postarala hudobná skupina VEGA zo Zohoru. Popri živej muzike ste si mohli vychutnávať tradičnú cigánsku pečienku s pivom, ale aj mnoho iných dobrôt. Okrem stánkov s občerstvením sa našiel i jarmočný sortiment a sladká vôňa cukrovej vaty bola cítiť už z diaľky.

Nezabudlo sa ani na malé ratolesti, ktoré šantili na kolotoči, trampolíne, či v nafukovacom hrade. **O piatej hodine sa popri oslavách konalo aj futbalové stretnutie domácich ŠK Plavecký Štvrtok proti FK Slovan Ivanka pri Dunaji. Fanúšikovia futbalu si prišli na svoje, keď domáci predviedli krásny futbal a s prehľadom vyhrali 6:1. **

Hody v Plaveckom Štvrtku dnes oficiálne ukončila hodová svätá omša v miestnom kostole. Býva zvykom, že miestni obyvatelia v nedeľu pozvú rodinu a blízkych priateľov do svojich domov na obed, kde hojne hodujú, čo im hrdlo ráči.

student24/Jana Naništová foto: Jana Naništová

slavnosti hody
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM