Univerzity

Investícia za 70 miliónov €: V areáli univerzity vyrastie Výskumné centrum a vedecký park

Žilinská univerzita (ŽU) dnes predstavila projekty vybudovania Výskumného centra a Univerzitného vedeckého parku. Investíciu zhruba 70 miliónov eur by mala podľa rektorky ŽU Tatiany Čorejovej realizovať počas dvoch rokov.

Ilustračný obrázok k článku Investícia za 70 miliónov €: V areáli univerzity vyrastie Výskumné centrum a vedecký park
Zdroj: TASR

Žilinská univerzita získala finančné prostriedky v spolupráci s Výskumným ústavom dopravným (VÚD) z európskych fondov a štátneho rozpočtu v roku 2013. ŽU pripravuje výstavbu Výskumného centra a Univerzitného vedeckého parku vo svojom areáli v Žiline.

„Priniesť majú predovšetkým zhodnotenie potenciálu univerzity. Univerzitný vedecký park má leitmotív inteligentné výrobné systémy a inteligentné dopravné systémy. Výskumné centrum ŽU sa dotýka napríklad materiálov. Lebo riešenie je aj o materiáli, ktorý dokážeme použiť. Ako dokáže reagovať na záťaž, ako s ním ďalej pracovať, aké sú potenciálne možnosti. Čo všetko potrebujeme, aby sme dokázali preniesť signál, urobiť inteligentnú dopravu, inteligentnú budovu. Pretože, hovoríme síce o inteligencii, ale je to aj otázka spotreby energie. Záťaže životného prostredia, bezpečnosti, ochrany súkromia, ochrany bezpečnosti tejto spoločnosti. To sú všetko veci, ktoré sú spojené práve v riešeniach týchto dvoch inštitúcií,“ skonštatovala Čorejová.

Jediná univerzita na Slovensku

Riaditeľ Výskumného centra ŽU v Žiline Branislav Hadzima zdôraznil, že ŽU je jedinou univerzitou na Slovensku, ktorá získala projekt výskumného centra aj univerzitného vedeckého parku. „Získala ho aj vďaka tomu, že máme veľmi široký záber, čo sa týka výskumných úloh. Výskumné centrum a Univerzitný vedecký park majú tieto výskumné úlohy oddelené. Ale v budúcich projektoch sa bude určite využívať infraštruktúra tak, že budú navzájom silno prepojené. Prepojenie je veľmi silné už len tým, že sme v rámci jednej inštitúcie. A hlavne, vieme navzájom využívať či už výskumnú alebo personálnu infraštruktúru,“ povedal Hadzima.

Zameranie Výskumného centra

Doplnil, že hlavným zameraním Výskumného centra ŽU je základný, ale najmä aplikovaný výskum v oblastiach hodnotenia kvality a prevádzky dopravnej infraštruktúry, moderných materiálov pre dopravnú cestu a dopravné prostriedky a v oblasti inteligentných budov a obnoviteľných zdrojov energií. „V súčasnosti budujeme tím zamestnancov. Hlavné aktivity sa zameriavajú na zabezpečenie efektívneho využitia finančných prostriedkov pri výstavbe nízkoenergetických a inteligentných stavieb, budovania výskumnej unikátnej infraštruktúry a budovania personálneho zázemia pre špičkový výskum a vývoj,“ uviedol riaditeľ Výskumného centra ŽU.

Výskum pre ľudí

„Dôležitým cieľom je umožniť mladým špičkovým pracovníkom vedy a výskumu počas postdoktorandského pôsobenia realizovať výskumné a vývojové myšlienky a pretaviť ich do aplikovanej podoby v technickej praxi. Našou ambíciou je prinášať inovácie do priemyselného aj bežného života. Chceme realizovať ‚Výskum pre ľudí‘,“ dodal Hadzima.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM