Peter Dóža Rôzne

Jedenie, či čítanie za volantom ? Prečo nie !

Nie je to nič zložité. Aspoň nie pre majiteľa auta. Len si nastúpi, zapne pás, naštartuje a zadá cieľ cesty. Bude bezstarostne sledovať okolie, alebo si otvorí notebook a dorobí si pracovné záležitosti, či si zje zameškané raňajky.

Už to nie sú len predstavy budúcnosti, alebo filmové scény. Určite si pamätáte autá spoločnosti google, ktoré fotili ulice miest. Tak podobné autá jazdia v Nevade. Lenže bez šoférov.

Technológia ? Tieto autá využívajú najmodernejšie technológie. Navigačný systém s kamerami, radarom, či laserovými diaľkometmi. Auto sa vyhýba prekážkam pomocou// laserového zamerania// terénu a satelitnej navigácie. Tak bez problémov zaparkuje aj na prázdnom parkovisku presne tam kam má. Technológia reguluje brzdy, rýchlosť a tiež celkové riadenie vozidla.

**Nedôvera ? ** Myslíte si, že prístroj je len prístroj ? Nemusíte sa báť. Ak by majiteľ auta krorý sedí za volantom nejak uvážil že je nutné zastať alebo sa niečomu vyhnúť, stači sa dotknúť volantu, alebo šliapnúť na pedál. Automatické riadenie sa vypne a vozidlo bude vo vašich rukách.

Nehody ? Ľudský faktor. To je to čo ohrozuje premávku. Je to príčina skoro všetkých nehôd. Práve preto sa vývojári snažia o zavedenie robotických áut. Tomuto autu sa nestane, aby stratil pozornosť. Jediná nehoda automatického auta bola spôsobená vodičom, ktorý na križovatke prešiel na červenú. Eric Schmidt práve zo spoločnosti google, už pred rokmi tvrdil: „Čudujem sa, že vôbec dovolíme ľuďom šoférovať autá.“ Je zástancom teórie, že posadenie človeka za volant bolo veľkou chybou.

**Záujem ? ** Ak si na takéto auto robíte zálusk, budete si podľa odborníkov, musieť počkať minimálne do roku 2018. Podľa nich sa do tohto roku budú tieto autá predávať// aj na Slovensku. //Predpokladajú sériovú výrobu a dokonca veľký úspech. Pozrite sa ako taká cesta robotickým autom vyzerá. „Šoféroval“ pán so slepeckou paličkou.

[youtube=400,270]h­ttp://youtu.be/cdgQpa1p­UUE[/youtube]

Text:student24/Pe­ter Dóža Foto:google Video:youtube

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM