Jaroslav Dodok Ostatné

Košickí gymnazisti zvíťazili v debatnej ligy

Takmer 80 študentov stredných škôl sa zúčastnilo na treťom východoslovenskom regionálnom turnaji v akademickej debate. Ten počas uplynulého víkendu prebiehal v Spojenej škole internátnej v Michalovciach, kde študenti debatovali o otázkach vzdelávania

„Najlepšie sa darilo zmiešanému tímu košických gymnázií Šrobárová a Trebišovská v zložení Mojmír Stehlík, Daniela Grófová a Jakub Labanský. Mojmírovi sa tiež podarilo získať cenu najlepšie rečníka turnaja,“ uviedol dnes pre TASR Michal Papcun zo Slovenskej debatnej asociácie (SDA), ktorá sériu turnajov organizuje.

Súťažiace trojčlenné debatné tímy museli argumentovať za aj proti hlavnej téme – Mali by mať školy právo vytvárať oddelené triedy pre rómskych študentov? O nej vedeli niekoľko týždňov pred podujatím, aby sa mohli pripraviť, zhodnotiť pozitíva aj negatíva. Okrem toho absolvovali dve jednoduchšie problematiky, na ktoré mali hodinovú prípravu. Tieto tzv. improvizované debaty sú stálou súčasťou súťažných podujatí. Podporujú u debatérov schopnosť rýchlo tvoriť logicky správne argumenty a prezentovať ich.

Podľa Papcuna trojdňové podujatie bolo výnimočné aj vďaka odborníčke na problematiku rómskeho vzdelávania Ingrid Kosovej. S ňou študenti diskutovali o možnostiach riešenia tejto aktuálnej i kontroverznej témy. Mali možnosť zúčastniť sa na dvoch vzdelávacích seminároch. V prvom sa lektori SDA venovali debatnej metodike, druhý bol všeobecno-vzdelávací z rôznych sfér spoločenského života.

Akademická debata je súťažná aj vzdelávacia aktivita určená pre študentov základných, stredných i vysokých škôl. Kladie dôraz na zlepšovanie argumentácie a rozvoj kritického myslenia. V každej debate súťažia proti sebe dva tímy. Jeden súhlasí s problematikou, druhý proti nej vystupuje. O víťazovi podľa prísnych kritérií rozhodujú akreditovaní rozhodcovia SDA.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM