Jaroslav Dodok Kultúra

Kultúrne poukazy sa dostali na školy

Viac ako 2500 škôl na Slovensku už má kultúrne poukazy. Ministerstvo kultúry SR v pondelok 27. februára skončilo s ich distribúciou pre slovenské školy. Aké zmeny čakajú na študentov, ale aj ako poukazy študenti využívajú sa dočítate v nasledujúcom č

Po prvý raz školy dostali kultúrne poukazy už vo februári a tak ich študenti môžu začať využívať oveľa skôr ako po minulé roky. Podľa Andrea Piška z rezortu kultúry ide o prospešnú zmenu, ktorou sa docielilo, že platnosť poukazov sa predĺžila až o štyri mesiace.

,,Určite hodnotím zmenu ako pozitívnu, pretože po minulé roky bolo dosť nevýhodné, že nám poukazy rozdávali až niekedy v polovici roka. Každopádne som veľmi vďačná za tieto poukazy, odkedy ich dostávame častejšie a rada navštevujem kultúrne podujatia a väčšinou ich všetky použijem, " reaguje Kristína Kružicová, študentka z Krupiny.

Ministerstvo kultúry pripravilo ešte jednu zmenu, ktorá je medzi študentmi rozporuplná. Po novom budú môcť o využití kultúrnych poukazov rozhodovať školy v spolupráci s rodičmi a to so zameraním na ich kolektívne alebo individuálne využívanie.

**Niektorí študenti túto zmenu nepovažujú za pozitívnu: ** ,, Už minulý rok mi polovicu poukazov pravidelne odtrhla triedna učiteľka na kultúrne akcie, na ktoré sa chodilo v rámci vyučovania, takže som nemal právo o nich rozhodnúť. Škola aj rodičia predsa dostávajú na každého z nás príspevky od štátu. Kultúrny poukaz by podľa môjho názoru mal slúžiť hlavne na to, aby mládež vôbec chodila na nejaké akcie, ktoré si vyberie sama a teda používala poukazy podľa svojho rozhodnutia " vyjadril sa Lukáš Radnóty, študent z Banskej Bystrice.

Ako študenti využívajú kultúrny preukaz?

Na čo kultúrny poukaz slúži a ako ho využiť nie je vždy ľahko definovať. Časť študentov ho používa na vstup do kina, ktorý je však omnoho vyšší ako hodnota kultúrneho poukazu. Niektorí ho používajú v knižniciach, iní zas na koncertoch a prednáškach. ,,Kultúrne poukazy sú podľa mňa jedna z mála vecí, ktoré môžu priblížiť študentom kultúrny život na Slovensku. Bolo by veľmi prospešné, keby ich študenti využívali na divadlá, ktoré už akoby nie sú v móde, " povedala Majka Michalove z Tisovca.

Kultúrny poukaz je finančný poukaz v hodnote šesť eur, ktorý platí jeden kalendárny rok. Predstavuje osobitný ročný príspevok štátu na konkrétny rok pre žiaka a pedagóga zamestnaného na plný alebo skrátený pracovný úväzok základnej školy alebo strednej školy, ktorý môže využiť na návštevu kultúrnych podujatí a aktivít. Môže ho použiť na uhradenie vstupného, napríklad v divadlách, galériách, múzeách, kultúrnych strediskách alebo na uhradenie iných účastníckych poplatkov a služieb.

Zdroj: Tasr, ddk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM