Jaroslav Dodok Rôzne

Maturity pozastavené!

Inšpekčné centrum Štátnej školskej inšpekcie v Trenčíne pozastavilo maturity niektorým študentom Súkromnej hotelovej akadémie Živeny v Považskej Bystrici.

Podľa zástupkyne riaditeľky inšpekcie Viery Firitovej neabsolvovali prax v zariadeniach, ktoré zodpovedajú štúdiu na hotelovej akadémii.

„Škola nám predložila doklady o praxi, my sme si boli všetky prevádzky pozrieť a zistili sme, že niektorí študenti dostali doklady bez toho, aby odpracovali požadovaný počet hodín na praxi,“ povedala Firitová s tým, že ani jeden z uchádzačov nemal rozpísané, kedy robil, čo robil, kde robil.// „Bol tam len na tri–štyri riadky rozpísaný text, že odpracoval viac ako 1400 hodín,“// priblížila Firitová.

Podľa Heleny Chudej, zástupkyne riaditeľky Súkromnej hotelovej akadémie Živeny, inšpektorky dali deň pred externými maturitnými skúškami pokyn, že osem študentov hotelovej akadémie nemôžu pustiť k maturitám. Tí preto na maturity neprišli.// „Vzhľadom na to, že boli porušené ich ústavné práva, môžu požiadať pána ministra, aby im povolil náhradný termín, pretože nemali rovnaké podmienky. Ak minister rozhodne, že inšpekcia porušila zákon, môže ich na maturity pripustiť, ak rozhodne, že nie, maturovať teraz nemôžu,“// povedala Chudá. Zdôraznila, že všetci študenti absolvovali povinnú prax v plnom rozsahu a predložili o tom potrebné doklady. Pripomenula, že aj škola podnikne právne kroky.

Dostane škola pokutu?

Podniknutie právnych krokov voči škole nevylúčila ani Firitová. Podľa nej inšpekcia predložila doklady právnikovi, ktorý po ich preštudovaní rozhodne, či sa podniknú ďalšie právne kroky. Študenti, ktorých nepripustili k maturite teraz, sa podľa nej môžu prihlásiť až v budúcom roku.// „Škola musí nedostatky odstrániť. Ak ich neodstráni, môžeme dať návrh na odvolanie riaditeľa, pokutu, prípadne návrh na vyradenie školy zo siete školských zariadení. Ale to už potom koná ministerstvo,“// uzavrela Firitová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM