Jaroslav Dodok Ostatné

Miro na vozíku: Milujem koncerty

I keď oficiálne je Deň belasého motýľa 8. júna 2012, osveta o ochorení svalová dystrofia sa začala skôr. Prvou akciou sa stal v utorok 29. mája benefičný koncert v Námestove, ktorého hlavným organizátorom bol Miroslav Bielak.

Na koncerte vystúpila novovzniknutá kapela Big Bí z Novote a skupina známa nielen z festivalov Smola a hrušky. Aj kvôli nim prišlo podporiť akciu veľa, najmä mladých ľudí.

[blockquote]„Vý­ťažok zo zbierky ide na nákup kompenzačných pomôcok. Robíme aj ďalšie projekty na činnosť našej organizácie,“ vysvetľuje počas prestávok Miroslav Bielak, organizátor koncertu, ktorý tiež trpí muskulárnou dystrofiou.[/bloc­kquote]

Je to ochorenie, ktoré sa dodnes nedá liečiť a prejavuje sa už v detskom veku. Takýto ľudia sú odkázaní na pomoc iných pri všetkých úkonoch, samostatne sa môžu pohybovať len na elektrických vozíkoch. Najťažšie druhy tohto ochorenia vyžadujú pomoc pri dýchaní – používanie podpornej pľúcnej ventilácie.

Na Slovensku žije si 5 000 osôb s nejakým svalovým ochorením, ktoré vážne zasahuje do života ich rodín. Ako je možné zvládnuť život s touto chorobou, odpovedal Mirkov otec://** „Silu vidím vo svojom synovi. Snaží sa žiť život ako zdraví ľudia. Vždy ma povzbudí, ak som smutný. Keď už nevládzem a neviem ako ďalej a myslím, že už je koniec, on sa rozhodne, že ide do Prahy na koncert a ja vtedy ožijem.“**//

Ďalšie sprievodné akcie sa odohrajú v Bratislave. A to koncert, tlačová beseda, turnaj a jazda motorkárov centrom hlavného mesta. Návšteva týchto podujatí nie je jediným spôsobom ako pomôcť. Podporiť krehké krídla belasého motýľa môžete aj poslaním sms s textom: DMS MOTYL na číslo 877. Cena je 1 €.

student24/Mária Brišová foto: student24

koncert
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM