Jaroslav Dodok Rôzne

Mladí málo cvičia, varujú telocvikári

"V rozvoji vytrvalosti sú dnešní chlapci na úrovni dievčat spred 20 rokov," píše v liste predsedníčka Združenia učiteľov telesnej a športovej výchovy (ZUTŠV) Jaroslava Argajová.

Telocvikári vytvorili združenie a žiadajú šéfa rezortu školstva Dušana Čaploviča o stretnutie. V liste, ktorý mu adresovali upozorňujú na zlý stav pohybovej výkonnosti detí.

Neustále oslobodzovanie a pravidelná neúčasť[/size][/co­lor]

„V rozvoji vytrvalosti sú dnešní chlapci na úrovni dievčat spred 20 rokov,“ píše v liste predsedníčka Združenia učiteľov telesnej a športovej výchovy (ZUTŠV) Jaroslava Argajová. Za jednu z najproblema­tickejších oblastí telesnej výchovy považujú učitelia oslobodzovanie a ospravedlňovanie sa žiakov z hodín.

//** „Až 30 percent sa nezapája do povinnej telesnej výchovy. Toto číslo sa zvyšuje vekom, je vyššie u dievčat ako u chlapcov,“** //spresňuje Argajová v liste, ktorý dnes na sociálnej sieti Facebook zverejnili Nové školské odbory. V krátkej dobe sa list podľa združenia objaví aj na jeho webe.

Málo hodín telesnej výchovy[/size][/co­lor]

Podľa telocvikárov je alarmujúci aj rastúci počet detí s nadváhou a ich zhoršujúci sa zdravotný stav. Problémom je aj nízky počet hodín telocviku.//** „Na väčšine škôl sa vyučujú iba dve hodiny telesnej výchovy. Zo zdravotného, pedagogického, historického i medzinárodného hľadiska je tento objem nedostatočný,“** //zdôrazňuje združenie v liste. Demotivujúce je aj ohodnotenie a nízky sociálny status učiteľov. Rezervy tiež telocvikári vidia v materiálnom a priestorovom zabezpečení vyučovania telesnej výchovy.

Kde je zumba, či sľúbený aerobik?[/size][/co­lor]

Zvýšiť povinný počet hodín telocviku na tri týždenne sa usiloval exminister Eugen Jurzyca . Od nadchádzajúceho školského roka sa opatrenie malo týkať žiakov prvého stupňa. V Koncepcii rozvoja pohybových aktivít detí a mládeže chcel presadiť aj vyučovanie zážitkových foriem vyučovania telesnej výchovy ako zumba či aerobik.

Súčasné vedenie rezortu však uznesenie navrhlo zrušiť. Označilo ho za nesplniteľné. Zámer podľa ministrovho hovorcu Michala Kaliňáka nebol zohľadnený ani v rozpočte rezortu na roky 2012 – 2015. Podľa telocvikárov bola pritom spomínaná koncepcia možnosťou na zlepšenie. Problematiku je preto treba koncepčne riešiť.

Ministrovi ponúkajú odbornú pomoc[/size][/co­lor]

Združenie, ktorého členmi sú okrem telocvikárov aj zástupcovia akademickej sféry, odborníci z oblasti športu a zamestnanci z oblasti verejnej správy preto ponúkajú ministrovi odbornú pomoc pri riešení spomínaných problémov. Hovorca ministra dnes uviedol, že rezort so športovými klubmi prediskutoval sériu opatrení, ktoré sú zamerané na podporu tak profesionálnych, ako aj neprofesionálnych aktivít. „Určite sme otvorení každému stretnutiu, ktoré pomôže riešiť túto oblasť,“ podčiarkol.

student24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM