Jaroslav Dodok Kultúra

Najočakávanejšie filmy roka 2013, alebo čo by ste si nemali nechať ujsť!

Pozrite si prvú časť prehľadu toho najzaujímavejšieho, na čo sa môžete tešiť v kinách v novom roku.Okrem úplných noviniek sme však doň zaradili aj snímky, ktoré už v USA i Veľkej Británii uviedli, no v slovenských kinách ste ich ešte nemohli vidieť.

Ilustračný obrázok k článku Najočakávanejšie filmy roka 2013, alebo čo by ste si nemali nechať ujsť!
Foto: Jaroslav Dodok

Práve nimi sa totiž filmový rok na Slovensku začne, skôr ako sa dostaneme k „letným blockbusterom“.

Počas roka 2013 prídu do kín aj 3D verzie známych filmových hitov, ako Jurský park (1993) – 11. apríla, Deň nezávislosti (1996) – 4. júla, Star Wars: Epizóda II – Klonovaní útočia (2002) – 19. septembra a Star Wars: Epizóda III – Pomsta Sithov (2005) – 3. októbra.

Bedári – 3. januára 2013

Filmová adaptácia svetoznámeho muzikálu v réžii držiteľa Oscara Toma Hoopera sľubuje nezabudnuteľný filmový zážitok. Vo svetovej premiére film predstavili už 5. decembra v Londýne.

V hlavných úlohách snímky účinkujú Hugh Jackman ako Jean Valjean, Russell Crowe ako inšpektor Javert, Anne Hathaway ako Fantine, Eddie Redmayne ako Marius, Amanda Seyfried ako Cosette a tiež Helena Bonham Carter a Sacha Baron Cohen

Pieseň I Dreamed a Dream v podaní Anne Hathaway pritom mnohí považujú za jeden z najsilnejších filmových momentov roka 2012.

Snímka, ktorú Americký filmový inštitút zaradil medzi 10 najlepších filmov roka 2012, si okrem iného vyslúžila aj 11 nominácií na Broadcast Film Critics Association Awards a štyri nominácie na Zlaté glóby.

The Master – 10. januára 2013

Dráma režiséra a scenáristu Paula Thomasa Andersona sa zaradila medzi najväčšie hity aktuálnej sezóny filmových cien.

Snímka inšpirovaná začiatkami scientologickej cirkvi v USA zároveň po štyroch rokoch vrátila na filmové plátna Joaquina Phoenixa, ktorý sa medzitým predstavil len v mokumente I'm Still Here (2010) Caseyho Afflecka o jeho konci hereckej kariéry a premene na rappera. Vo filme, ktorý sa odohráva v 50. rokoch 20. storočia, si zahrali aj Philip Seymour Hoffman a Amy Adams.

Zero Dark Thirty

Jedenásteho januára sa do bežnej kinodistribúcie v USA a Kanade dostane novinka oscarovej režisérky Kathryn Bigelow. Slovenská premiéra špionážneho trileru, ktorý sleduje desaťročné pátranie po vodcovi militantnej teroristickej organizácie Al-Káida Usámovi bin Ládinovi, však zatiaľ ohlásená nie je. V USA je film v limitovanej distribúcii už od 19 decembra.

Snímka, ktorú Americký filmový inštitút zaradil medzi 10 najlepších filmov roka 2012, má v hre aj štyri nominácie na Zlaté glóby.

Lincoln – 24. januára 2013

Životopisná dráma v réžii Stevena Spielberga je ďalším hitom sezóny filmových cien, získala sedem nominácií na Zlaté glóby a tiež sa dostala na zoznam 10 najlepších filmov roka 2012 Amerického filmového inštitútu.

Scenár Tonyho Kushnera vychádza z knihy Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln historičky Doris Kearns Goodwin.

Snímka sleduje obdobie posledných štyroch mesiacov života šestnásteho prezidenta Spojených štátov amerických, ktorého si zahral Daniel Day-Lewis. Jeho manželku Mary Todd Lincoln stvárnila Sally Field. Tommy Lee Jones sa predstaví v úlohe republikánskeho lídra a kongresmana z Pensylvánie Thaddeusa Stevensa. Úlohu Roberta Todda Lincolna – najstaršieho syna prezidenta Lincolna, zverili tvorcovia Josephovi Gordon-Levittovi. Viceprezidenta Konfederovaných štátov amerických Alexandra Stephensa, ktorý bol hlavným odporcom zrušenia otrokárstva, zosobní Jackie Earle Haley.

Smrtonosná pasca: Opäť v akcii – 14. februára 2013

Legendárna akčná séria s Bruceom Willisom v úlohe nezabudnuteľného Johna McClanea, ktorý prežije všetko a všetkých, sa na filmové plátna vráti už s piatym príbehom.

Vo filme režiséra Johna Moorea sa ocitne v nesprávnom čase na nesprávnom mieste, keď vyrazí do Moskvy, aby pomohol synovi Jackovi, ktorého si zahral Jai Courtney. McClaneovci majú čoskoro v pätách miestne podsvetie a ruskú metropolu premenia na vojnovú zónu.

Rust and Bones – 28. februára 2013

Romantická dráma v réžii Jacquesa Audiarda s pôvodným názvom De Rouille et d'os očarila už divákov a diváčky na májovom medzinárodnom filmovom festivale v Cannes. Do slovenských kín sa tak dostane takmer rok po svetovej premiére.

Ali (Matthias Schoenaerts) je slobodný otec, ktorý vychováva päťročného syna a príliš si s ním nevie rady. Stratili domov, žijú na ulici a kradnú jedlo. Situáciu sa rozhodne vyriešiť presťahovaním k sestre žijúcej na Francúzskej riviére. Tá sa začne o chlapca starať, takže sa mladý otec môže venovať hľadaniu práce.

Pri práci vyhadzovača v nočnom klube sa jeho cesta skríži so Stéphanie (Marion Cotillard), ktorá trénuje dravé kosatky v zábavnom parku. Po tom, čo pri svojej práci utrpí tragické zranenia a príde o obe nohy, prestane komunikovať so svetom a jediného, koho si pustí opäť po čase k telu, je ľahkovážny Ali.

Neprehliadnite ani jednotlivé trailery k filmom, ktoré nájdete v našej videogalérii.

Pokračovanie prehľadu toho najlepšieho z filmovej scény prinesieme už čoskoro.

Najočakávanejšie filmy roka 2013, alebo čo by ste si nemali nechať ujsť!
5
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM