Jaroslav Dodok Od Vás

Nápad SOZA zabáva ľudí na Facebooku: Vtipná koláž ponúka zľavu na stužkovú

V dnešných časoch, keď zľavu dostanete len veľmi zriedkavo sa internetom šíri jedna veľmi výhodná ponuka, pri ktorej by mali spozornieť najmä študenti pripravujúci svoju stužkovú a ktorí sa určite hádajú aj kvôli peniazom.

Ilustračný obrázok k článku Nápad SOZA zabáva ľudí na Facebooku: Vtipná koláž ponúka zľavu na stužkovú
Foto: Jaroslav Dodok

Ľudia hľadajú neustále spôsoby, ako čo najviac ušetriť. Na známom zľavovom portáli sa objavili bombová 50%-ná zľava na autorskú odmenu, čo znamená, že študenti ušetria až 7,50 €. No nekúp to!

Ale predstavme si inú situáciu. Chlapec, už dlho zaľúbený do dievčaťa sa rozhodne, že je čas, aby sa dievčina o jeho pocitoch dozvedela a tak jej chce zaspievať pod oknom jej obľúbenú pesničku. Jednoduché nie? Nie až tak, ako by sa zdalo, pretože chlapec musí dopredu zaplatiť autorskú odmenu v hodnote 15 € lebo inak riskuje pokutu.

Áno, ide iba o recesiu zo smutného príkladu, že aj takto to môže na Slovensku fungovať. Našťastie sa medzitým postavil na stranu študentov minister kultúry, Marek Maďarič, ktorý pomocou svojho hovorcu uviedol: „Podujatia pre uzavretú spoločnosť, akými sú stužková či svadba, nepovažujeme za verejné podujatia. Za používanie chránených diel na nich by preto nemal byť vymáhaný žiadny poplatok.“

Len krátke zhrnutie celej aféry: Kauza sa rozbehla v priebehu uplynulého týždňa, keď SOZA od členov divadelného krúžku Dramaťák v Komárne vymáhal takmer 1000€, pretože sa vraj ,,bezdôvodne obohatil a neoprávnene použil hudobné diela“. A to všetko len pre to, že nenahlásili organizáciu plesu pre rodičov a priateľov krúžku 30 dní vopred. Predseda Miestneho odboru Matice slovenskej, pod ktorú krúžok patrí, Jozef Černek, ktorý Dramaťákov zároveň vedie sa najprv s riaditeľom SOZY, Vladimírom Repčíkom, dohodol na skresaní sumy na čiastku 250€, ktorú sa napokon rozhodli zaplatiť členovia skupiny Desmod.

Na základe tejto aféry s deťmi sa Vladimír Repčík na svojom blogu vyjadril k téme stužkových a maturantom zaželal, aby sa z „nesmelých“ stali zodpovední dospelí, ktorí rešpektujú zákon.

Proti SOZA sa vo štvrtok uskutočnil pred Ministerstvom kultúry aj protest, ktorého sa zúčastnil približne tucet ľudí, ktorí kričali heslá ako: ,,Stop SOZA! Hudbou proti výpalníkom!„ Protestujúci žiadali, aby ministerstvo vykonalo hĺbkovú kontrolu v SOZA, aby zaujalo stanovisko voči riaditeľovi SOZA a aby ,,vyvodilo zodpovednosť za amorálne pokusy vypaľovať deti a študentov“.

Student24.sk/Ka­rolinaHaramio­va foto: facebook.com, tasr.sk, aktuality.sk, sme­.sk

Internetom sa šíria zaujímavé koláže s Repčíkom
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM