Jaroslav Dodok Ostatné

Návšteva Európskeho parlamentu v Bruseli

Obchodná akadémia v Šuranoch sa aj tento rok prihlásila do projektu Euroscola. Na základe tohto projektu študenti absolvovali veľa zaujímavých podujatí, medzi nimi aj besedu s europoslankyňou Katarínou Neveďalovou, ktorá nás už na začiatku oboznámila

Dvaja študenti, účastníci besedy pôjdu do Bruselu. Vybrali sme študentku druhého ročníka Luciu Brezíková štvrtáka Petra Rosivala.

Hoci pobyt študentov v Bruseli sa konal na prelome januára a februára, doteraz odpovedajú na zvedavé otázky spolužiakov a učiteľov.

Hranice Slovenska sme opustili v nočných hodinách. Cesta bola zdĺhavá a únavná, ale už počas cesty sme spoznávali študentov takmer z celého Slovenska, ktorí sa v autobuse ocitli podobným spôsobom ako my, hovorí o ceste do Bruselu Lucia. Naše prvotné rozhovory boli skôr charakteru spoznávania sa. No ako cesta plynula, naše rozhovory častokrát prešli až do diskusií o politickom a ekonomickom dianí vo svete.

Po absolvovaní 14 hodinovej cesty autobusom sme sa konečne ocitli v cieli – v sídle Európskeho parlamentu v Bruseli. Tu na nás čakala prehliadka centra mesta a jeho okolia. Unavený a uťahaný sme sa ubytovali v hoteli. Tu sme sa opäť stretli s pani Neveďalovou. Po príjemnej konverzácii sa každý pobral do svojej izby.

Nasledujúce ráno nás čakala návšteva europarlamentu. Pri vstupe sme absolvovali prechod cez bezpečnostnú kontrolu. Ďalej na nás čakala prehliadka obrovského parlamentného komplexu, ktorú sme ukončili v zasadacej miestnosti. Tu sme viedli zaujímavé diskusie s europoslankyňami zatupujúce Slovensko, a to s Katarínou Neveďalovov, Monikou Flašíkovou-Beňovou a Monikou Smolkovou. O otázky a názory nebolo núdze, ale pre pracovné povinnosti poslankýň sme museli túto činnosť ukončiť a pokračovali sme prednáškou, ktorá nás konkrétnejšie informovala o chode a funkciách parlamentu a poslancov. Tieto informácie sme si mohli overiť i v Parlamentáriu, ktoré sa nachádza neďaleko hlavnej budovy parlamentu. Parlamentárium je vybavené najmodernejšími technológiami a tak spoznávanie podrobnejších informácií bolo lákavé a zábavné.

Pred cestou domov nás čakala ešte jedna zastávka, na ktorú sme sa veľmi tešili. Návšteva Atómia. Výhľad z najvyššej gule sa určite vryl do pamäte mnohých z nás. Zrazu sme mali pred sebou celé mesto ako na dlani. A tak sme našu cestu ukončili veľmi príjemne.
Návštevu europarlamentu v Bruseli hodnotíme za veľmi kladnú a sme veľmi radi, že právne my sme sa mohli tejto cesty zúčastniť. Spoznali sme nových ľudí, „kus sveta“ ale hlavne sme nadobudli nové poznatky a skúsenosti.

PedDr. Helena Rusnáková, učiteľka, Obchodná akadémia Šurany

Ilustračné foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM