Jaroslav Dodok Univerzity

Neprešli akreditáciou: Budeme mať o 3 univerzity menej!

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Univerzita J. Selyeho v Komárne a Akadémia Policajného zboru v Bratislave zrejme od septembra budúceho roka prídu o titul univerzitnej vysokej školy. Aký dopad to bude mať na samotných študentov?

Predpokladá to návrh ministerstva školstva, ktorý rezort pod vedením Dušana Čaploviča poslal do medzirezortného pripomienkového konania. Dôvodom má byť nesplnenie podmienok v rámci komplexnej akreditácie.

Na názov „univerzita“ môžeme zabudnúť[/size][/co­lor]

Súčasné univerzity sa podľa návrhu majú stať vysokými školami a zmení sa aj ich názov. Podľa vysokoškolského zákona môžu mať slovo univerzita v názve len univerzitné vysoké školy. Po novom by sa tak mali volať Trenčianska vysoká škola Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Vysoká škola J. Selyeho a Vysoká škola – Akadémia Policajného zboru v Bratislave.

Príčinou je akreditácia[/si­ze][/color]

Komplexná akreditácia skončila na všetkých troch školách na jeseň 2009.** „Akreditačná komisia navrhla, na základe vyhodnotenia plnenia kritérií, zmeniť začlenenie Akadémie Policajného zboru v Bratislave, Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne a Univerzity J. Selyeho…medzi vysoké školy, ktoré nie sú začlenené medzi univerzitné vysoké školy a ani medzi odborné vysoké školy,“ **píše sa v dôvodovej správe.

Slovenské vysoké školy zaradil medzi univerzitné od apríla 2002 vysokoškolský zákon. Neuniverzitnou školou sa podľa neho stala len Vysoká škola manažmentu v Trenčíne. Na Slovensku je momentálne 20 verejných vysokých škôl, 12 súkromných a tri – medzi nimi aj Akadémia Policajného zboru – sú štátne.

Hrozí veľký úbytok študentov[/si­ze][/color]

Keď ministerstvo školstva zbaví Trenčiansku univerzitu Alexandra Dubčeka (TnUAD) statusu univerzitnej vysokej školy, študenti pôjdu študovať do blízkeho zahraničia a ako vyštudovaní odborníci sa spravidla nevrátia. Takýto scenár očakáva po vyradení školy zo zoznamu univerzitných vysokých škôl jej rektor Ivan Kneppo a argumentuje tým, že TnUAD je jedinou univerzitou v kraji, ktorý je druhým najpriemyselnejším na Slovensku.

„Budú u nás chýbať odborníci, čo môže mať dopad aj na zamestnanosť a celkovú sociálnu situáciu v kraji – aj to by sa snáď malo zvážiť pri rozhodovaní,“ uviedol rektor.

student24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM