Kornel Kubík Univerzity

Novinky pre vysokoškolákov: Tieto zmeny vás čakajú v sociálnych a motivačných štipendiách

Novinky čakajú v tomto akademickom roku aj vysokoškolákov. Zmeny, o ktorých informovalo ministerstvo školstva, sa týkajú sociálnych a tiež motivačných štipendií. Prečítajte si podrobnosti...

Ilustračný obrázok k článku Novinky pre vysokoškolákov: Tieto zmeny vás čakajú v sociálnych a motivačných štipendiách
Zdroj: TASR

Študenti, ktorí žiadajú o priznanie sociálneho štipendia, už nebudú môcť k žiadostiam preukazovať príjem z darovania. Vyplýva to z novely vyhlášky o sociálnych štipendiách, ktorá nadobúda účinnosť 1. septembra 2014.

Táto zmena by podľa ministerstva mala zabrániť podávaniu špekulatívnych žiadostí o štipendiá, keď viacerí študenti nežijúci s rodičmi v spoločnej domácnosti vykazovali ako príjem fiktívne dary, aby získali čo najvyššie štipendium. Naďalej sa však budú zarátavať príjmy z brigád, podnikania či dôchodky a sociálne dávky.

Motivačné štipendiá pre vybrané odbory

V snahe podporiť záujem študentov o štúdium vybraných študijných odborov ministerstvo školstva uskutočnilo taktiež zmeny v poskytovaní motivačných štipendií. Po prvýkrát poskytlo v rámci rozpisu dotácií pre vysoké školy na rok 2014 finančné prostriedky na motivačné štipendiá pre vybrané odbory.

Motivačné štipendium budú môcť získať denní poslucháči napr. aplikovanej informatiky, biomedicínskeho inžinierstva, elektrotechniky, energetiky, ako aj hutníctva, chemických technológií, kybernetiky či softvérového inžinierstva, potravinárstva alebo telekomunikácie. Podporení budú rovnako študenti odboru učiteľstvo v aprobačných predmetoch fyzika, chémia, geografia, biológia, informatika a matematika.

Konkrétnu výšku štipendia určí vysoká škola, ministerstvo školstva však pri rozpise vychádzalo z podpory cca 15 % študentov daného študijného odboru, a to vo výške 1000 eur na akademický rok a študenta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM