Jaroslav Dodok Univerzity

Nový nápad ministra: Poďme školy hviezdičkovať!

Aj školy by mohli mať podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského kvalitu označovanú napríklad hviezdičkami tak, ako sú kategorizované hotely.

**„Keď máte štvorhviezdičkový hotel, ten spĺňa nejaké kritériá, ktoré všetci poznáme. Možno, že aj školy by mali mať takúto kategorizáciu,“ **uviedol Malatinský.

[blockquote] Školy by tak na základe takýchto hviezdičiek mohli podľa ministra dostávať aj príspevky. **„Dokonca, keby sa podľa nejakej regulácie museli zatvárať, určite by sa zatvárali tie menej kvalitné. Teda tie, ktoré by mali menej hviezdičiek,“ **doplnil Malatinský.[/bloc­kquote] Najväčšia výhoda a strategická sila Slovenska je totiž podľa ministra vo vzdelaných ľuďoch. Na slovenskom pracovnom trhu je však situácia taká, že máme veľkú skupinu nezamestnaných absolventov škôl, zároveň však zamestnávatelia pociťujú nedostatok kvalifikovaných absolventov.

Podľa Malatinského by tak bolo napríklad potrebné zvýšiť počet vysokoškolsky vzdelaných ľudí v technických odboroch. Okrem toho však treba klásť dôraz aj na kvalitu škôl. Jedno z kritérií, na základe ktorého by sa mohli školám prideľovať hviezdičky, by tak podľa ministra mohlo byť napríklad uplatnenie absolventov po skončení štúdia.

student24/tasr foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM