Jaroslav Dodok Univerzity

O 2 roky viac pre externistov. Študenti: Vítame to!

Predĺženie externého štúdia je podľa Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) prvotným krokom k zvyšovaniu jeho kvality, no nie je to systémové riešenie.

Diaľkové štúdium má trvať o 2 roky dlhšie[/size][/co­lor]

Ministerstvo pod vedením Dušana Čaploviča chce prostredníctvom vysokoškolskej novely presadiť, aby bakalárske aj magisterské diaľkové štúdium trvalo od začiatku roka 2013 o rok dlhšie. Novelu rezort poslal do pripomienkového konania začiatkom mesiaca.

//„Vítame každý krok, ktorý má prispieť k zvyšovaniu kvality. Na druhej strane sa domnievame, že to nie je systémové. Lebo problém s kvalitou externého štúdia je zakorenený niekde inde, nielen v počte rokov a v jeho dĺžke,“ //povedala predsedníčka študentskej rady Katarína Stoláriková.

Podstatné je zvýšiť váhu bakalárskeho titulu[/size][/co­lor]

Systémové by podľa nej bolo, ak by sa zmenilo vnímanie jednotlivých stupňov štúdia. „Aby sa začal rešpektovať bakalársky stupeň ako stupeň, ktorý pripravuje budúcich absolventov do praxe, a aby sa začal ten druhý a tretí stupeň vnímať ako smerovanie k akademickej kariére,“ spresnila.

[blockquote]Ča­plovič už skôr avizoval, že chce zvýšiť váhu bakalárskeho titulu. Novela zdôrazňuje, že existujú dva druhy bakalárskych programov: prakticky orientované, ktorých cieľom je príprava na povolanie a akademické, ktoré majú študenta pripraviť na pokračovanie v štúdiu.[/bloc­kquote] Ministerstvo chce predĺžením externého štúdia dosiahnuť rovnakú úroveň denného a externého štúdia.//** „Rozdiel medzi denným a externým štúdiom nemá byť v použitých metódach ich uskutočňovania, ale len v rozsahu štúdia za akademický rok,“** //píše ministerstvo v novele. Externé štúdium plánoval v pripravovanej vysokoškolskej novele predĺžiť už Čaplovičov predchodca Eugen Jurzyca. Kvôli pádu vlády však novelu nestihol presadiť.

Kto pracuje, musí študovať dlhšie[/size][/co­lor]

„Keď predpokladáme, že študent externého štúdia je zamestnaný človek, nemôže sa v takej intenzite venovať štúdiu ako študent denného štúdia. Potom je pochopiteľné, že musí študovať dlhšie,“ zdôvodnil Libor Vozár, prezident Slovenskej rektorskej konferencie. O novele budú rektori diskutovať na svojom najbližšom zasadnutí koncom júla.

student24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM