Monika Földešiová Rozhovor

Od mikrofónu ku káve: Speváčka Lenka (21) odišla z kapely, aby si v Nitre splnila svoj sen

Chce to guráž a silné odhodlanie, aby sa mladí ľudia v dnešnej dobe pustili do budovania vlastného biznisu. Klobúk dole pred nimi. Jednou z odvážnych je aj Lenka Pavlíková, bývala speváčka kapely SPiNS. Pódium a koncerty vymenila za kaviareň. Nebolo to však len tak...

Ilustračný obrázok k článku Od mikrofónu ku káve: Speváčka Lenka (21) odišla z kapely, aby si v Nitre splnila svoj sen
Zdroj: Dnes24.sk

V kapele SPiNS pôsobila 21-ročná Lenka, rodáčka z Topoľčian, od roku 2011, kedy ju oslovila partička talentovaných chalanov. Hrali pop-rockovú hudbu a väčšinou to bola ich vlastná tvorba. Populárnymi sa stali vďaka súťaži Rock Me Fest kde dvakrát vyhrali prvé miesto a vo finále obsadili pekné tretie miesto. Hrali veľa klubových koncertov a dostali sa dokonca aj na veľké festivalové pódiá. Až jedného dňa sa Lenka rozhodla naplniť svoje podnikateľské ambície.

Ako sa speváčka dostane k otvoreniu kaviarne?
Bol to vždy taký môj malý sen. Prišla som sem do Nitry študovať na hotelovú školu, pretože som sa chcela venovať tejto práci a to sa mi aj podarilo.

Čo je Lenora? Má to špeciálny význam?
Lenora je moja prezývka. Dostala som ju ešte v kapele a nakoniec ma tak začala volať rodina a aj okolie. Nad názvom kaviarne sme si teda hlavu veľmi nelámali, bol to taký spontánny nápad. Pre mňa je osobnejšie, keď je nad dverami v podstate moje meno. Cítim tým pádom väčšiu zodpovednosť voči mojej práci.

Si aj ty kávičkárka, akú kávu máš najradšej?
Neoznačujem sa za odborníka, ale kávu milujem. Najradšej mám tu z mojej kaviarne pravdaže :)

Viem, že ponúkaš kvalitné druhy káv. V čom sú iné, lepšie?
Sú to všetko plantážne kávy z rôznych kútov sveta. Veľmi obľúbená sa tu stala 8-druhová plantážna káva – je to vlastne 8 rôznych druhov zvlášť pražených káv, ktoré sa nakoniec zmiešavajú dohromady. A máme tu aj iné napr. z Columbie, Cuby, Bolívie, Brazílie…

Čo okrem kávy u vás ľudia dostanú?
Ku káve tu máme koláčiky či už RAW – zdravé alebo aj skvelé „domáce“. Nápojový lístok zostavujeme vždy sezónne, takže v zime tu zákazníci nájdu rôzne punče a horúce drinky, a zase v lete miešané nápoje alebo ľadové kávové špeciality. Snažíme sa vyhovieť všetkým požiadavkám, takže každý nový návrh na zlepšenie vždy zvážime a podľa toho dopĺňame aj sortiment.

V názve máš Café & Music, takže nechýba ani hudba?
Každý víkend tu organizujeme malé unplugged koncerty. Keďže mám k hudbe veľmi blízko, bolo jednoduché spojiť hudbu a kávu. Veľa ľudí udivuje, že robím koncerty aj napriek malej kapacite podniku, ale ja v tom vidím skôr výhodu. Ľudia majú k sebe bližšie a nakoniec to vždy dopadne tak, že všetci spolu spievajú a popíjajú.

Na čom staviaš svoje dobré meno, značku kaviarne?
Všetko sme vsadili na našu dobrú kávu, ale samozrejme to nie je všetko. Kaviareň je veľmi malá a snažím sa tu vytvoriť veľmi kamarátsku atmosféru. Aj preto tu pracujem väčšinou len ja sama. Zákazníci sa stávajú mojimi kamarátmi, viem, čo majú radi, vieme sa spolu porozprávať a možno aj to je dôvod, prečo sa sem ľudia radi vracajú.

Spomínala si koncerty, chystáš teda aj niečo na leto? Jasné, bude tu toho veľa, treba sledovať hlavne náš Facebook. Špecifikujem sa hlavne na podporu mladých alebo začínajúcich hudobníkov, takže moc zvučné mená to nie sú. Z tých známejších to je napr. kapela Alone, spevák Michal a gitarista Tibor sú dokonca krstnými rodičmi podniku, ďalej kapela Tryamera, Inside a veľa iných.
Toto leto bude plné hlavne známych piesní v podaní mladých hudobníkov, takže skôr to smerujem na to, aby sa ľudia zabavili a zaspievali si spolu s kapelou.

Môžeme sa tešiť aj na nejaké akciové drinky, ľadové kávičky, …?
Akcie na drinky robím skoro každý víkend, hlavne keď hrá kapela.

Máš 21 rokov, asi to chcelo vedľa odvahy dať sa na podnikanie… Skôr som nad tým nerozmýšľala. Prišlo to tak rýchlo, že nebolo kedy rozmýšľať. Išli sme s priateľom okolo prázdneho priestoru, pozreli sme do vnútra a začali sme nezáväzne debatovať, kde by bol bar, ako by to tam vyzeralo…a len tak sme zavolali majiteľovi budovy. Chceli sme skôr vedieť, ako sa pohybujú ceny nájmu na pešej zóne. Majiteľ bol taký zlatý, že sme na druhý deň podpisovali zmluvu a presne mesiac na to otvorili kaviareň :)

Aké boli tvoje začiatky pri otváraní kaviarne? Mala si už nejaké skúsenosti, pomáhal ti niekto, alebo si bola hodená rovno do hlbokej vody?
Pomoc v mojom prípade bola nutná. Kaviareň sa otvorila, keď som ešte študovala v poslednom ročníku hotelovej školy. Kým ja som bola v škole, alebo sa učila na maturity, pracoval tu priateľ a po škole ja. Bol to ťažký rok, ale veľa sme sa naučili a navzájom podporili.

Vieme, ako sa (ne)darí prevádzkam na pešej zóne. Nebol to trochu risk otvoriť kaviareň na Kupeckej?
Risk to bol určite, ale môžem povedať , že v tomto prípade sa to oplatilo. Dali sme do toho všetko a teraz nám to naši zákazníci vracajú.

Keď už teda podnikáš, ako vidíš budúcnosť pešej zóny v Nitre, čo tu chýba a čo by to chcelo?
Som trošku smutná z toho, že pešia zóna je taká prázdna, nájmy sú tu neprimerane vysoké a budovy tým pádom chátrajú. Nie raz sme všetci písali list mestu, aby s tým niečo urobilo, ale márne. Čo sa týka kultúry, tak som rada že na Kupeckej ulici to ešte stále žije. Spoločne s ostatnými podnikmi sa snažíme oživiť pešiu zónu rôznymi akciami a hudbou. Som teda veľmi rada, že som práve tu a že s ostatnými si nepotrebujeme konkurovať, ale práve naopak, pomáhame si.

Sama určite vnímaš rozdiel, medzi návštevnosťou počas obdobia letných terás a zvyšku roka. Ako sa to snažíš vykryť, ide ti to?
Prvý rok to bolo ťažšie, ale teraz s tým nie je problém. Keď je sezóna, tvorím rezervu na horšie mesiace.

Keby si sa vrátila na začiatok, aké chyby by si už určite pri otváraní kaviarne neurobila?
Chýb bolo neúrekom, ale neviem, či by som niečo urobila inak. Každá chyba bola pre mňa skúsenosťou a posunula ma vpred. No keď sa raz podarí otvoriť ďalšiu prevádzku, už to pôjde oveľa ľahšie so skúsenosťami, ktoré mám teraz.

Vraciaš sa pravidelne do rodných Topoľčian?
Veľmi málo, ale vždy sa tam rada vraciam hlavne kvôli rodine.

Spomínala si ďalšiu prevádzku, neláka ťa to otvoriť si Lenoru aj v Topoľčanoch?
Pohrávam sa s touto myšlienkou už dlho, ale momentálne sa snažím venovať všetok svoj čas najskôr jednej kaviarni. Ale samozrejme ak príde ten čas, ďalšia prevádzka bude iste v mojom rodnom meste ;)

foto: archív Lenky Pavlíkovej, Martin Federič

Od mikrofónu ku káve: Speváčka Lenka (21) odišla z kapely, aby si v Nitre splnil
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM