Jaroslav Dodok Šport

Olympijské zlato za oblečenie má Holandsko, Slováci pohoreli

Dôležitou súčasťou každých olympijských hier je otvárací ceremoniál. Od začiatku tých letných v Londýne nás delí už len niekoľko dní a krajiny z celého sveta predstavili uniformy svojich reprezentantov.

Jasnými víťazmi sú pre tento rok Holanďania, ktorí nevsadili na veľké návrhárske meno. Ich modro-bielo-oranžová farebná kombinácia, moderné strihy a tulipány na chlopniach vytvorili spolu dokonalú kombináciu.

**Medailu za najviac medializovanú krajinu by si zaslúžili USA vďaka kontroverzii s uniformami od Ralpha Laurena vyrobenými v Číne. Návrhár, ktorý olympijské oblečenie reprezentantom dodáva zdarma, sa verejne ospravednil a do budúcnosti prisľúbil nápravu. S nepochopením verejnosti sa však stretli i baretky, ktoré v kombinácii s modro-bielym oblečením pripomínajú skôr Francúzsko ako Ameriku. **

Kritike čelí v týchto dňoch i návrhárka a dcéra speváka Paula McCartneyho Stella McCartney, ktorá spolu s Adidas pripravila moderné a štýlové športové oblečenie, kde sa kreatívne pohrala s oficiálnou zástavou Veľkej Británie.

**O kreativite sa však nedá hovoriť pri britskom nástupovom oblečení od značky Next, v ktorom športovci vyzerajú ako smutná kópia leteckej posádky British Airways. Francúzsko vsadilo na minimalizmus a čistotu prevedenia. Ich čierno-biela kombinácia z dielne Adidas je športová a šik zároveň. **

Hravú, farebnú a športovú kolekciu Jamajky navrhla dcéra legendárneho speváka Boba Marleyho Cedella Marley v spolupráci s Pumou.Sklamaním bolo aj obyčajne štýlové Taliansko, pre ktorých navrhoval Giorgio Armani. I keď každý reprezentant od neho dostal viac ako 50 kusov oblečenia, kolekcia ako taká zívala nudou. Možno by pomohlo, keby dali viac do pozornosti slová talianskej hymny údajne vyšité na všetkých bundách a polo tričkách.

Nemecko siahlo po šušťákoch v cukríkových farbách, naopak Nový Zéland si vystačil s čierno-bielou. Uniformy im navrhovala návrhárka českého pôvodu Irena Prykryl zastupujuca značku Rodd and Gunn.

**Za olympijským oblečením Slovenska stojí výrobca Alpine Pro. U nás toľko obľúbených šušťákov a trekových topánok sa asi len tak nezbavíme, no kombinácia neforemnej sukne, blúzky, s papučkami na šnurovačku okolo členkov, šatky okolo krku, opaska a klobúčika s pierkom je aj na jednu športovkyňu dosť. Nápodobne u mužov. Už im chýba do ruky len fujara. **

Pritom máme mnoho talentovaných módnych návrhárov, ktorí by bezpochyby prišli na to, ako sa dá nenápadnejšie, elegatnejšie a najmä vkusnejšie vyjadriť reprezentačnou uniformou to, na čo sme tak veľmi hrdí.

student24/webnoviny foto: Suitsupply/SOV

Oh oblecenie
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM