Jaroslav Dodok Festivaly

Ondřej Ládek, vlastným menom Xindl X si užíva Turné s kytarou a lá$kou

Je to hudba pre každého? Nie. Pozastavia sa nad významom jeho piesní všetci? To už rozhodne nie. Má teda nejaký význam vypočuť si hudbu, ktorá nie je len zhlukom tónov a prázdnych fráz? Xindl.

Ilustračný obrázok k článku Ondřej Ládek, vlastným menom Xindl X si užíva Turné s kytarou a lá$kou
Foto: Jaroslav Dodok

Že ste nikdy o Xindlovi nepočuli? Nemáte poňatia kto (čo) to je, no napriek tomu si kvalitnú hudbu vždy radi vychutnáte plnými dúškami?

Hor sa teda na jeden z jeho nadchádzajúcich koncertov, ktoré sú súčasťou koncertného „Turné s kytarou a lá$kou“, a užijete si pestrú hudbu plnú hiphopového frázovania spojeného s folkom, jazzom, či blues, no základom jeho piesní je bezpochyby aj tak, prepracovaný text.

  • 21.3. Bratislava – KC Dunaj
  • 22.3. Nové Mesto nad Váhom – Blue Note
  • 23.3. Brezno – Klub Bombura
  • 29.3. Prievidza – Element Music Club
  • 30.3. Žilina – Smerr Music Club

Ak aj Xindla poznáte, no len vďaka jeho povestným hitom ako sú Anděl, či Láska v housce a prílišný pop a obohranosť z rádií vás odrádza, tak zabudnite. Zabudnite na Xindla, ktorého poznáte z rádií. Na „Turné s kytarou a lá$kou“ vás totiž čaká bezprostredný a spontánny Ondřej, ktorý si hudbu užíva plnými dúškami. Len on, jeho gitara, krásne texty plné irónie a humoru, a jeho doprovod gitarista Martin Volák. V klubovom prostredí budete mať pocit, akoby ste s Xindlom boli minimálne dlhoroční priatelia a že to, o čom spieva, má skutočne niečo do seba.

Mnohí tvrdia, že jeho texty sú viac menej všetky o láske. On sám však tvrdí, že tomu tak nie je, no napriek tomu priznáva, že pojem láska, zohrávala významnú rolu aj pri najnovšom albume s príznačným názvom Láska. „Láska je můj hnací motor, to, co mému životu dává smysl a drží mě pohromadě. Ale deska Láska je daleko víc o neláskách než o láskách. Hlavně je o době, ve které lidé uvěřili, že aby je někdo miloval, musejí být slavní a úspěšní. A tak se ženou za úspěchem a na cestě k němu obětují všechno včetně té lásky, kvůli které to původně dělali.“

Človek sa musí naučiť čítať medzi riadkami a nájsť v textoch to čarovné posolstvo, ktoré do nich Xindl ukryl. Častým motívom, ktorý sa v jeho textoch nachádza je kritika súčasnej spoločnosti, pričom sa snaží poukázať na negatíva dnešnej kapitalistickej a konzumnej reality.

student24/Ivana Masarovičová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM