Jaroslav Dodok Kultúra

Pekná hudba odštartovala Štiavnické letné kurzy

Mladí umelci z celej Európy sa už po ôsmy krát stretnú na medzinárodných interpretačných kurzoch. V Banskej Štiavnici tak včera 8. júla začali Štiavnické letné kurzy, ktoré pripravilo občianske združenie Pekná hudba.

Ilustračný obrázok k článku Pekná hudba odštartovala Štiavnické letné kurzy
Foto: Jaroslav Dodok

Štiavnicu navštívilo až 38 hudobníkov

Sú stále jedny z mála, ktoré na Slovensku znovu obnovili zabudnutú bohatú tradíciu minulosti z oblasti doplnkového hudobného vzdelávania počas letných mesiacov. Mladí umelci z celej Európy sa v čarovnom prostredí Banskej Štiavnice prišli zdokonaľovať v hre na nástrojoch husle, violončelo, gitara.

V tomto roku zavítalo dovedna do Štiavnice 38 hudobníkov z Rakúska, Poľska, Ruska, Maďarska, Talianska, Rumunska, Kórei, Českej republiky a Slovenska.

Poľská huslistka žijúca vo Viedni

Medzi pedagógmi nájdeme aj absolútnu svetovú špičku, pražského gitaristu Pavla Steidla, stabilným členom je aj poľská huslistka žijúca vo Viedni, Dominika Falger, profesorka na univerzite v Grazi. Violončelo je v rukách organizátora kurzov a vysokoškolského pedagóga Eugena Procháca, ktorý kurzy založil päť rokov po úspešnom rozbehnutí medzinárodné podujatia Festivalu peknej hudby zakomponovaného taktiež do malebnej Banskej Štiavnice..

Ďalším pedagógom hre na husle je rakúsky profesor Rainer Hornek, sám bývalý aktívny huslista, člen Viedenských symfonikov, ktorý sa okrem iného špecializuje aj kurz Ortho –bionómie,

Záverečný koncert aj pre verejnosť

Štiavnické letné kurzy sa konajú v dňoch 8.7 až 15.7. v gotickej budove miestnej ZUŠ. Záverečný koncert účastníkov Štiavnických letných kurzov sa uskutoční v nedeľu 14. júla o 16.00 h priamo pod holým nebom na Trojičnom námestí v centre Banskej Štiavnice.

Štiavnické letné kurzy sú organizované s podporou Ministerstva kultúry, Rakúskeho kultúrneho centra a Poľského inštitútu.

student24/webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM