Jaroslav Dodok Šport

Famózny Peter Sagan: Žilinský supertalent je 2. najúspešnejší cyklista sveta!

Cyklista Peter Sagan vyhral v roku 2012 celkovo 16 elitných pretekov, prekonal ho iba Nemec André Greipel.

Ilustračný obrázok k článku Famózny Peter Sagan: Žilinský supertalent je 2. najúspešnejší cyklista sveta!
Zdroj: TASR

Víťaz ankety Zlatý pedál 2012 a druhý najúspešnejší športovec roka 2012 na Slovensku vyhral v predchádzajúcich dvanástich mesiacoch na elitnej úrovni 16 pretekov. O tri úspechy viac dosiahol Nemec André Greipel.

Na ďalších priečkach rebríčka víťazstiev skončili Mark Cavendish s 15 triumfami, Tom Boonen a Marcel Kittel (13).

Najlepším jazdcom v pomere kvality a kvantity úspechov je víťaz Tour de France Bradley Wiggins, ktorý dosiahol v roku 2012 celkovo 12 triumfov. Víťaz svetového hodnotenia UCI Joaquím Rodríguez sa radoval desaťkrát.

Greipel patrí medzi najúspešnejších šprintérov vo svetovom pelotóne. Od januárového Tour Down Under vyhral každý mesiac s výnimkou marca až do konca sezóny minimálne jedny preteky. Sagan mal skvelú najmä prvú polovicu sezóny. Na Okolo Kalifornie dosiahol päť víťazstiev, na Okolo Švajčiarska štyri a na Tour de France tri. Po jednom triumfe pridal v etapách na Okolo Ománu, Tirreno – Adriatico, Tri dni De Panne a na majstrovstvách Slovenska.

Medzi tímami boli najúspešnejšie Sky a Omega Pharma-Quick Step, ktoré dosiahli po 51 triumfov. V belgickom zoskupení Omega Pharma-Quick Step sa na nich podieľal aj Peter Velits.

student24/webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM