Tlačové správy

Plánovanie dovolenky vám ušetrí peniaze

O pár týždňov začínajú prázdniny a čaká nás obdobie letných dovoleniek. To je nielen oddych od každodenných starostí, relax pre telo i dušu, ale aj záťaž pre rodinný rozpočet. Zdenka Ullmann, odborníčka na financie z PARTNERS GROUP SK, radí ako na to, aby naša peňaženka utrpela čo najmenej.

Ilustračný obrázok k článku Plánovanie dovolenky vám ušetrí peniaze
Zdroj: TASR

Dôkladné plánovanie – to je základné dovolenkové pravidlo. Rozhodnutie, či sa môžeme vybrať v lete na dovolenku, závisí podľa odborníčky od aktuálnej finančnej situácie, výšky krátkodobých rezerv a očakávania, koľko chceme minúť.

Tak ako všetky finančné ciele, aj dovolenku je potrebné plánovať v dostatočnom časovom predstihu. Začať zvažovať letnú dovolenku v máji si môžu dovoliť ľudia, ktorí na ňu majú vytvorené finančné rezervy. „Dovolenka je od slova dovoliť si, preto, ak nemám na ňu dosť peňazí, neodporúčam dovolenku za každú cenu absolvovať. Bude vás stáť všetky vaše úspory, a keď musíte preratúvať každý cent, veľmi si ju nakoniec neužijete,“ vysvetľuje Zdenka Ullmann, odborníčka na financie z PARTNERS GROUP SK. Ak si teda nemôžete dovolenku dovoliť dnes, je lepšie uskromniť sa, vybrať si pre tento rok menej finančne náročný oddych a začať si sporiť.

URČITE SI PRIORITY

Ak vyberáte dovolenku samostatne a nemáte sa s kým poradiť, ako prvé je dôležité stanoviť si priority a konkrétne očakávania od dovolenky. Či chcete len relax, objavovanie či spoznávanie krajiny, alebo je pre vás dôležitá len cena a neprekáža vám nižší štandard ubytovania a služieb. „Odporúčame vždy porovnávať aj ostatné ponuky a nesiahnuť vo vyhľadávači len po last minute ponukách. Môže to byť len marketingový ťah na zatraktívnenie ponuky,“ radí Zdenka Ullmann.

Keďže dnes nájdete na trhu mnoho výhodných ponúk letov, oplatí sa niekedy kombinovať zvlášť rezerváciu ubytovania a osobitne si zabezpečiť dopravu, i bez cestovnej kancelárie. All inclusive zájazd je lepší pre cestovateľov–začiatočníkov a rodiny s deťmi, pretože ďalšie výdavky, okrem výletov alebo atrakcií pre deti, sú už potom minimálne. Pre skúsenejšieho dovolenkára, ktorý si vie udržať výdavky pod kontrolou, je lepším riešením hotel s polpenziou. To nebráni výletom a ochutnávaniu miestnych špecialít. Reštaurácie, v ktorých sa stravujú domáci, sú často lacnejšie ako tie obľúbené turistami.

Zdroj: TASR

LEPŠIE SI NASPORIŤ, AKO SA ZADĹŽIŤ

Koľko si odložiť a kedy začať so sporením, závisí od konkrétnej dovolenky aj frekvencie cestovania počas roka. „Vždy radíme, že rezervy na finančné ciele je potrebné vytvárať mimo bežných účtov a spotreby, na tzv. rezervnom účte bez karty, aby neboli dostupné ako peniaze na bežnom účte,“ spresňuje Z. Ullman. Dovolenka na dlh nie je podľa odborníkov na financie rozumné riešenie.

VÝDAVKY NIE SÚ LEN CENA ZÁJAZDU

Dôležité pri financovaní dovolenky je uvedomiť si, že výdavky nie sú len prvotná platba za zájazd alebo ubytovanie. Je dobré dopredu si vyčísliť všetky výdavky súvisiace s dovolenkou – napríklad nákup oblečenia, drogérie a opaľovacích krémov, dovolenkovej lekárničky, bedekra, ako aj doprava na letisko, pri cestovaní autom zohľadniť diaľničné a mýtne poplatky, prerátať si vopred denné výdavky na dovolenke (za miestne špeciality, nápoje, suveníry, vstupné do múzeí, prenájom auta a pod.), výdavky spojené s cestovným poistením či vybavením pasu a samozrejme treba rátať s peniazmi na nepredvídané udalosti (zdravotné komplikácie, pokuty, príplatok za batožinu na letisku, strata kufra a pod.). Nezabudnúť na poistenie, ktoré dostatočne kryje všetky hrozby.

Zdroj: TASR

ODBORNÍČKA RADÍ: FINANCIE POČAS DOVOLENKY

  • Dopredu si dohodnite, ako si dovolenku predstavujete, čo od nej očakávate, čo chcete vidieť, zažiť a podľa toho nastavte rozpočet. To ušetrí veľa negatívnych emócií a sklamaní.
  • Informujte sa – informácie o vašej dovolenkovej destinácii, aktivitách, službách, cenách, rôznych tipoch čo robiť získate v bedekroch, či na internete, na stránkach cestovných agentúr, ale aj od priateľov a známych.
  • Urobte si zoznam, ako by mohol vyzerať deň na dovolenke a čo si tam chcete dopriať, načo minúť peniaze a následne prirátať k výslednej sume 20% na rezervu na spontánne nápady, či nepredvídateľné situácie.
  • Poistite sa – správne nastavené cestovné poistenie môže zabrániť, aby sa vám dovolenka neplánovane predražila. Platí základné pravidlo – lepšia je prevencia, ako riešenie nepríjemných dôsledkov.
  • Vyčleňte si dovolenkové „vreckové“ – stanovte si presnú sumu, ktorú miniete počas dovolenky a dodržiavajte rozpočet, ktorý ste si stanovili..
  • Majte k dispozícii hotovosť a rezervu na účte – je vhodné mať počas dovolenky časť dovolenkového vreckového v kombinácii – hotovosť v lokálnej mene a peniaze na účte. Ideálne je hotovosť si uložiť do hotelového trezoru a každý deň si vybrať iba sumu, ktorú miniete v ten deň. Pri výbere peňazí z bankomatu si vopred preverte, aké sú poplatky za výber v danej krajine. Nie všetky debetné alebo kreditné karty majú v zahraničí svoj bankomat patriaci pod rovnakú sieť bánk, vtedy môžu poplatky za výber z iného bankomatu zbytočne zaťažiť váš rozpočet.
  • Vyhnite sa nepremysleným nákupom. Ceny suvenírov sú priamo v dovolenkovej destinácii oveľa drahšie, ako inde. Urobte si zoznam komu a aký suvenír či darček chcete z dovolenky priniesť. Potešte prípadne rodinu a priateľov pohľadnicou, ktorá je opäť v móde.
  • Nechajte si poradiť od domácich – veľa peňazí sa dá ušetriť, keď budete na dovolenke žiť ako domáci, teda cestovať verejnou dopravou, nakupovať a stravovať sa tam, kde domáci, čo je lacnejšie a často aj kvalitnejšie.
  • Kreditná karta je dobrým nástrojom pri bezhotovostných platbách u obchodníka, alebo pri rezervácii auta a hotela. Ak ste si museli predsa len krátkodobo požičať cez kreditku, minutú čiastku na nej doplňte čo najskôr, ideálne pred uplynutím konca mesiaca. Vyhnete sa tak vysokým poplatkom a úrokom z omeškania.
  • Začnite šetriť na ďalšiu dovolenku – dovolenkové nadšenie využite na optimistické dovolenkové sny a odkladajte si každý mesiac sumu, ktorá vám tento sen umožní splniť si na ďalší rok. K radosti z budúcej dovolenky sa tak pridá aj dobrý pocit zo správneho finančného správania sa

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: PARTNERS GROUP SK
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM